Otroški kotiček

  • kitajckovo

Kitajčkovo popotovanje okoli zemlje

Vladimira Rejc | 4.7.2017 | Komentarji 0

V Knjižni zbirki  Čebelica 61 ( Mladinska knjiga) je izpod peresa Vladimirja Nazorja izšlo Kitajčkovo popotovanje okoli zemlje z ilustracijami Vesne Borčić. Poznate Kitajčkovo potovanje, ki je izšlo davnega leta 1961?
Pod roke so mi prišle še številne Knjižne zbirke Čebelica.

KJE ZAHAJA SONCE?


"V daljni kitajski deželi, v mestecu Jin-hang-čou, je živel deček Min-Čang-Lin, sinček mandarina Hon-Ce-Šanga.
Min-Čang-Lin je bil zdrav in iznajdljiv deček, bistre pameti in še hitrejših nog. V teku se je kosal s konji in včasih celo z vetrom. V mestecu Jin-hang-čou ni bilo šole, zato je  za vse, kar je želel vedeti, vprašal svojega očeta Hon-Ce-Šanga. Nekega dne mu je rekel:
"Oče kaj se godi vsak dan s soncem? Kako da izgine zvečer za ravnino onstran reke, drugi dan zgodaj pa se spet pokaže na nasprotni strani vrh griča?"
In oče mu je odgovoril:
"Zvečer se spusti skozi veliko jamo globoko v zemljo. Vso noč rije in potuje pod našimi nogami kakor krt, dokler se ne  vrne in prileze spet na dan vrh griča. Kako naj bi bilo drugače?
Verjemi, da je tako, in ne  misli več o tem."
Toda Min-Čang-Lin si ni mogel kaj, da bi ne mislil na tisto veliko jamo, v katero zaide sonce. O, da bi mogel gledati, kako se ognjena krogla spušča v to brezno! Saj mora vse sijati od luči, ko drči sonce nizdlo. Zakaj bi jo ne mahnil tja in si ogledal to čudo?"


(Odlomek iz knjige Vladimirja Nazorja: Kitajčkove popotovanje okoli zemlje, Knjižba zbirka Čebelica, Mladinska knjiga, 1961)


Kako se zgodba nadaljuje, drage bralke, dragi bralci?  Katere knjige o Kitajski še poznate?

Sicer pa prijetno branje in raziskovanje Kitajčkovega potovanja okoli zemlje...

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko