Pisanja

  • dedek_10

Wolfram Hanel: Nenavadne dogodivščine navadnega klobuka, Založba Kres, 2000

Ventilator besed | 26.10.2016 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, knjiga za današnji dan. Jo že poznate? Knjiga je izšla že leta 2000, a je še vedno privlačna in aktualna. S privlačnim besedilom in izvirnimi ilustracijami.

Wolfram Hanel: Nenavadne dogodivščine navadnega klobuka, Založba Kres, 2000

Kdo je glavni pravljični junak? O čem govori povest?

"Nič posebnega ni bilo na njem; bil je čisto navaden črn polcilinder. Ne prevelik ne premajhen. Ravno prav zaobljen in vse prej kot šilast. Skratka, povsem običajna "melona". Pa vendar ga nihče ni hotel kupiti. Kar obležal je na polici. Morda je bil že malce iz mode.

Čepel je visoko na vrhnji polici, v odročnem kotičku. Lastnik trgovine s klobuki Jonatan se je sčasoma kar navezal naj. Enkrat na leto ga je vzel s police in mu rekel: "Kaj, nesreča, naj s teboj?"

"Potem ga je skrbno skrtačil, mu osvežil polst in ga ljubeče postavil nazaj.

Klobuka niti ni preveč motilo, da je bil takole odrinjen v kot. Tam je imel vsaj mir in se je lahko po mili volji predajal sanjarjenju.

Sanjaril je o daljnih deželah in o ljubkem slamniku s pisano frfotajočo rutico. "Oh, moja slamnata klobučica," je vzdihoval, " kje si?"

Včasih je v njem zatlela želja, da bi komu pripadal. Da bi kaj zanimivega doživel in videl svet. V takih trenutkih je drugim klobukom pravil zgodbe o tem, kako je bilo, ko je še nov novcat in ves ponosen sedel v izložbi. Tedaj je lahko videl vse, kar se je dogajalo na ulici. In v tistih časih je bilo vse drugače..."

 

Drage bralke, dragi bralci, kako uspe glavnemu pravljičnemu junaku poiskati svoje sanje?

Pišite v komentar! Veliko ustvarjalnosti in dobrih knjig!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko