Pogovori o drogah

  • r133298_446367

Uživaš droge?

Andreja Stajnko | 13.4.2010 | Komentarji 0

„Treba je zaupati ljudem in jim verjeti.

V nasprotnem primeru življenje postane nevzdržno.”

Anton Čehov

 

Vsak najstnik, ki se oblači v črno in posluša heavy metal, še ni narkoman. Preobčutljiv najstnik, ki starše enkrat za spremembo ozmerja z nezaslišano kletvico in se zapre v svojo sobo, še ni nujno zabredel v mamila. Nekatere starše za svoje potomstvo skrbi preveč, drugi so rojeni flegmatiki, ki se še spominjajo mnogih dogodivščin iz svoje turbulentne mladosti. Vendar pa starševska skrb včasih ni odveč.

 Med prve pokazatelje, ki kažejo, da se z vašim otrokom nekaj dogaja, spada nenadna potrtost, otrok se zapira vase, je utrujen, morda je opustil skrb za osebno higieno oziroma je zanemaril skrb za zunanji videz in podobo. Dodatni opozorilni znak je sovražno razpoloženje do ostalih članov družine, poslabšanje učnega uspeha ali pretrganje stikov s starimi prijatelji. Vaš otrok morda „šprica” šolo in ob koncih tedna v parku na klopci kadi hašiš. Morda pa ga daje le hudo nesrečna zaljubljenost shakespearijanskih razsežnosti ali pa ga v šoli trpinčijo sovrstniki in ga izsiljujejo za denar. V takih situacijah si starši želijo, da bi se s svojim otrokom oziroma mladostnikom lahko odkrito pogovorili. Če na odnosu z otrokom niso gradili že prej, je morda v trenutku, ko se pojavijo prve težave, že prepozno.

 Zaskrbljeni starši se pogosto vprašajo, kako razpoznati prve znake odvisnosti od prepovedanih substanc in potrditi sum, da je za nenavadne spremembe v otrokovem obnašanju vzrok prav uživanje mamil.

 Odvisnost od različnih substanc pušča sledi. Če v smeteh najdete neobičajno število praznih in polpraznih tub lepila, steklenic čistila, razredčil, v otrokovi sobi pa vrečke, pomazane z lepilom, je čas za razmislek. Enako zaskrbljujoča je prisotnost tablet, ampul, semen ali praška v smeteh, žepih ali pepelnikih. Standardna oprema nekoga, ki eksperimentira z drogami, so ustniki, papir za zvijanje cigaret, kapalke ali plinski vžigalnik. Nekateri najstniki v svoji sobi radi zažigajo aromatizirane paličice kadila, ki pa ponavadi ne prekrijejo vonja po sladkem senu, značilnega za marihuano oziroma „travo”. Nenavaden vonj se sčasoma navzame oblek odvisnika, čutiti pa ga je mogoče tudi v uživalčevem zadahu.

 Očetje, ki s svojim otrokom ne živijo več v istem gospodinjstvu, naj postanejo bolj pozorni, če opazijo, da njihov otrok nosi dolge rokave tudi poleti, s tem namreč lahko prikriva modrice zaradi vbodov v žile, oziroma sončna očala v oblačnem vremenu, saj z njimi lahko zakrije pordele oči. Tudi nenehno žvečenje mentolovih bonbonov oziroma žvečilk, uporaba kapljic za oči ali mazil za pordelo kožo okrog nosu in ust so znaki, ki lahko nakazujejo uživanje mamil.

 Odvisnika lahko izdajo tudi nenavadni napadi apetita, obdobja nespečnosti, ki jim sledi spanje „na zalogo”, pogoste krvavitve iz nosu, smrkav nos, čeprav otrok ni prehlajen oziroma ne trpi za alergijo, hitre spremembe teže, razjede okrog nosu in ust, pogosta slabost, bruhanje, napadi, prekomerno potenje, pretirana žeja in oblizovanje ustnic, modrice in odrgnine, rdečica na obrazu oziroma licih, opekline ali pepelnati madeži na vršičkih prstov in konstantno razširjene zenice.

 Starši, ki ne dvomijo več, da ima njihov otrok težave zaradi uživanja drog, včasih problem preprosto zanikajo, ker ne vedo, kako bi se spopadli z nastalo situacijo. V drugih primerih pa reagirajo preveč čustveno in dosežejo ravno nasproten učinek od nameravanega. Njihov otrok se po soočenju še bolj zapre vase. Odvisnost edinega ali enega od otrok v družini bo na tak ali drugačen način zaznamovala vse ostale družinske člane. Verjetno se bo prizadeta družina prej ali slej obrnila po pomoč k strokovnjakom. Preden pa se k reševanju težav pritegne psihologe in socialne delavce, je prav, da se starši s svojim otrokom pogovorijo. Pogovor morda ne bo popolnoma nevzdržna izkušnja, če bodo starši pravočasno spoznali, da njihov otrok vseh znakov odvisnosti mogoče ni prikril tako uspešno, kot bi jih lahko, ker se zaveda, da potrebuje pomoč, vendar dvomi v sposobnost svojih staršev, da mu bodo pri soočenju in premagovanju odvisnosti lahko nudili ustrezno podporo.

 

 Viri:

Kastelic A., Mikulan M. (2004). Mladostnik in droga. Ljubljana: Prohealth, d. o. o.

http://helpguide.org/mental/drug_substance_abuse_addiction_signs_effects_treatment.htm (12. 4. 2010)

http://www.acde.org/parent/signs.htm (12. 4. 2010)

http://www.drugfree.org/Parent/HowToSpotUse/Articles/Is_Your_Teen_Using.aspx# (12. 4. 2010)

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko