Pogovori o drogah

  • tv_droge

Droge in mediji

Vladimira Rejc | 13.4.2010 | Komentarji 0

Mediji imajo zelo pomembno vlogo pri izobraževanju sodobnega človeka.

S pravilno vzgojo in uporabo medijev lahko veliko naredimo. Mediji in novinarji lahko pripomorejo k zdravstveni poučenosti prebivalstva. Lahko vzbudijo pozornost za določene probleme v skupnosti in pripomorejo, da se ljudje zavedo posebnih zdravstvenih in socialnih dogodkov in procesov.

Pri iskanju medijskega zavezništva in podpore pri uveljavljanju zdravja in edukacije prebivalstva o drogah je pomembno razumeti tudi naravo novinarskega dela in dela drugih komunikatorjev z javnostjo.

Novinarji lahko poročajo o dogodkih, povezanih z drogami, ker se bralci, poslušalci, gledalci zanimajo za te dogodke, ker o njih poročajo tudi drugi novinarji ali pa kratko malo zato, ker jim je tako naročil urednik. Novinarji niso le komunikatorji, ampak informacije tudi iščejo in pridelujejo.

Informacije o drogah pa širijo tudi drugi komunikatorji. To so glasbeniki, igralci, snemalci, pesniki, pisatelji, režiserji …

Na možnost njihovega vključevanja v izobraževanje prebivalstva le redkeje pomislimo, čeprav bi lahko odločneje sodelovali pri uveljavljanju konceptov pospeševanja zdravja in preprečevanja škodljive uporabe drog.

Umetniško komuniciranje z javnostjo ima namreč lahko zaradi večje ali manjše globine sporočila trajnejše učinkovanje na občinstvo.

Mnogi številni, tudi svetovno znani umetniki, so postali dejavni pri reševanju problematike drog in aidsa, ker se čutijo prizadete ali ker čutijo, da imajo bolj proste roke pri sporočanju kot novinarji. Nemalo uveljavljenih svetovnih umetnikov je postalo znanih tudi pri organizaciji in sodelovanju velikih medijskih dogodkov v preventivne namene. Drugi pa lahko nezavedno, v vlogi idola, ki ga posnemajo mladi in starejši, s svojim nezdravim življenjskim stilom pomembno vplivajo na širjenje uživanja drog.

 

Viri: D. Nolimal, Vladimira Rejc: Pogovori o drogah, Reprostudio S, 1996

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko