Pogovori o drogah

  • 180px-bielu_dzidzierzaa_datura_stramonium_seed
  • 250px-daturastramonium-plant-sm

Halucinogena zel na našem vrtu

Andreja Stajnko | 14.4.2010 | Komentarji 0

Prvič je v svojih zapisih daturo oziroma navadnega kristavca (Datura stramonium L.) omenil Avicena, arabski zdravnik in filozof iz 11. stoletja. Ime datura izvira iz starodavne hindujske besede za rastlino. Grm navadnega kristavca zraste do metra in pol v višino, zanj značilni pa so beli cvetovi trobentaste oblike. Zaradi prepoznavne oblike cvetov se je rastline prijelo tudi ime angelska trobenta.


Ker vsebujejo tri glavne alkaloide: atropin, skopolamin in hiosciamin, so vsi deli rastline zelo strupeni. Omenjeni alkaloidi se sicer uporabljajo tudi v medicini, vendar ločeno in v zelo majhnih odmerkih. Hiosciamin v zdravilih se predpisuje pri nekaterih obolenjih prebavnega trakta, intenzivira pa tudi delovanje opiatov. Atropin se uporablja pri oživljanju pacientov, ki so utrpeli srčni napad, saj spodbudi srčni utrip. Zelo majhni odmerki skopolamina, 330 mikrogramov na dan, blažijo neprijetnosti morske bolezni, če jih telo absorbira preko transdermalnega obliža. Nekoč so skopolamin uporabljali kot pomirjevalo, še vedno pa ga uporabljajo kot anestetik. Vsi trije alkaloidi v večjih odmerkih povzročijo halucinacije, skopolamin tudi amnezijo.

Uživanje pripravkov iz navadnega kristavca se je za mnoge, ki so si želeli izkusiti nekaj novega in popolnoma drugačnega, končalo s hospitalizacijo, za nekatere tudi s smrtjo, zato je v nekaterih državah kupovanje, prodajanje oziroma vzgajanje dature prepovedano. V Sloveniji je bilo zaradi hudih posledic po zaužitju pripravka iz navadnega kristavca leta 2001 v Pomurju nekaj posameznikov hospitaliziranih, v letu 2002 pa je črna kronika beležila celo primer s smrtnim izidom.

Nekdo, ki je namenoma ali nevede zaužil dele te zelo razširjene rastline iz družine razhudnikovk, ponekod se zaseje tudi na poljih kot plevel, bo začutil hudo žejo, imel bo težave pri požiranju, morda mu bo ušlo, saj hiosciamin sprošča mišice prebavil, drugi bodo opazili, da ima razširjene zenice, je nemiren, razburjen oziroma halucinira. Najhujši zaplet pri predoziranju zaradi pripravka iz dature je odpoved dihalnega centra, ki vodi v smrt.

Ljudsko ime dature oziroma navadnega kristavca je angelska trobenta. Kjer so angeli, tudi smrt ni daleč.Viri:

http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1624 (9. 4. 2010)

http://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_kristavec (9. 4. 2010)

http://en.wikipedia.org/wiki/Datura_stramonium (9. 4. 2010)

http://en.wikipedia.org/wiki/Atropine (9. 4. 2010)

http://en.wikipedia.org/wiki/Hyoscyamine (9. 4. 2010)

http://en.wikipedia.org/wiki/Scopolamine (9. 4. 2010)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko