Pogovori o drogah

  • droge

Eksperimentiranje z najrazličnejšimi drogami

Vladimira Rejc | 2.5.2010 | Komentarji 0

Različne raziskave kažejo, da mladi pričnejo eksperimentirati z dovoljenimi in z nedovoljenimi drogami že zelo zgodaj.  Nemalokrat že kot osnovnošolci. Drug pred drugim se junačijo. Iščejo užitek, sprostitev, zabavo, veselje, odmik od šolskih in domačih obveznosti …

Uživanje drog lahko postane posledica soočanja mladostnika s konflikti in dilemami.

Kvalitetni odnosi v družini so zagotovo v pomoč pri odločitvi mladega človeka, da ga droge ne zamikajo. Kot pravi dr. Andreja Hočevar s Filozofske fakultete, so droge v sodobni družbi del vsakodnevne stvarnosti. Najstnikom, ki zaupajo svojim staršem, veliko pomeni, če poznajo njihovo mnenje o teh. Žal pa ravno starši premalo vedo o drogah in njihovo uporabi. Poleg znanja, ki ga starši morajo osvojiti, so pomembni tudi njihovi zgledi. Če na primer starši mladostnika strašijo z nevarnostmi uporabe alkohola in marihuane, mladostnik pa na podlagi lastnih izkušenj ali izkušenj vrstnikov vidi, da posledice le-teh niso tako strašne, kot so jih opisovali starši, je težko pričakovati, da bo otrok staršem verjel … Kar koli mu bodo rekli, si bo ustvaril mnenje, da zopet pretiravajo.

Posredovane informacije o drogah in njihovo uporabi morajo biti zelo objektivne. Mama in oče morata uporabo drog osvetliti z vidiva tveganj in vidika morebitnih koristi za posameznika in družbo (na primer uporaba morfija za lajšanje bolečin hudo bolnih). Starši morajo otrokom razložiti, zakaj uporabe drog ne odobravajo.

 

 

Viri: Otrok in družina, maj 2006, Andreja Drev:  V objemu droge

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko