Pogovori o drogah

  • amy_inehouse_01

Močnejše od mene

Andreja Stajnko | 10.7.2010 | Komentarji 0

Mediji so jo spremenili v klovna, ki se prekopicuje po stopnicah pred londonskimi pubi, udriha po točajih in oboževalcih, se v javnosti pretepa z ljubimci in razkazuje svoje na novo pridobljene silikonske implantate.

 

Leta 2003 je izšel njen prvi album Frank. Na YouTubu še krožijo posnetki iz časov, ko je bila njena glasbena kariera v prvih porodnih bolečinah. Jazzovski ritmi in razpokan, starikavo hripav melodični glas, ki spominja na Etto James, Dinah Washington, Nino Simone, ponosne črne mačke iz zlatih petdesetih let prejšnjega stoletja.

 

Njen magičen glas iz nekega drugega časa pa tudi škandali zaradi njene zasvojenosti z drogami so jo povzdignili v moderno rokersko ikono. Pred bliskavicami paparazzijev se opoteka njeno shujšano telo, ki ga spenjajo skupaj samo še kosti, kite in tetovaže. Manjka ji kakšen zob, njena griva in lasni vložek bi lahko nudila prijeten domek manjšim živalcam, iz shujšanega obraz zre pogled divje in razdražene zveri na pohodu. Vendar je bila v prejšnjem življenju privlačno dekle, preveč cigansko eksotičnega videza, da bi bila lepa za tiste, ki na ženski cenijo bolj milino kot čutnost.

 

Potem je leta 2006 izšel Back to Black in z njim dovolj denarja za nezmerne količine cracka, heroina, ecstasyja, ketamina in alkohola. Droge so še malo popačile njeno percepcijo sveta, ki je bil že zmaličen, kot je svet okrog slavnih oseb, ki pripadajo vsem, nikoli pa sebi.

 

Še vedno jo poznajo zaradi njenega talenta, vendar že dolgo ni posnela uporabnega materiala, iz katerega bi njena založba lahko sestavila nov album. Bolj kot glasbenica je Amy Winehouse simbol hedonizma in bled odsev starih rokerskih legend v sodobnem svetu kapitalizma, ki spodbuja delovno učinkovitost, zdrav način življenja in konstantno produktivnost.

 

Morda ji je crack že uničil nekaj odstotkov pljuč, vendar je ženska živi dokaz, da nore, romantične in samouničevalne ljubezenske zgodbe še obstajajo. Pravzaprav naj bi jo v vse možne načine uporabe opojnih substanc uvedel prav njen mož in usodna ljubezen Blake Fielder-Civil, eden redkih manj slavnih zakoncev, ki po poročilih medijev od svoje boljše in bolj slavne polovice ob ločitvi ni zahteval premoženja. To pa je dandanes redkost.

 

Kljub njeni odvisnosti ali pa ravno zaradi nje, saj je iz zasvojenosti ustvarila lastno tržno znamko, je Amy Winehouse vredna milijone. In čeprav se v svoji pesmi Rehab posmehuje klinikam za odvajanje od drog, nanjo pazijo angeli varuhi, morda jih celo plačuje njena založba, zato se vedno ob pravem času znajde na urgenci, kjer zdravijo njene pljučnice in ostale zdravstvene težave.

 

Čeprav se bližnjim srečanjem s sodiščem ni mogla vedno izogniti, tudi zaradi nasilnih izpadov v javnosti, kokain pač ne pričara samo evforije in neskončnega občutka neizmerne energije, temveč odvisniku pripravi še obilen odmerek paranoje in razdražljivosti, ji še ni uspelo ugledati rešetk iz notranjosti zaporne celice. Morda bi jo zapor streznil v dobesednem in v prenesenem pomenu besede, vendar bi v tem primeru svet ostal brez ene redkih, pravih legend. Več kot je klinik za odvajanje bajno bogatih odvisnikov, manj je razburljiv svet glamurja, manj je snovi za rumeni tisk in manj je škandalov, nabitih z nasiljem in čustvi, nad katerimi se navadni smrtniki, ki ljubijo rutino in sovražijo tveganja, lahko naslajajo.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko