Intervjuji

  • magdalena_fabcic_foto

Magdalena Fabčič, prva vodnica skozi menopavzo v Sloveniji

Tea Černe | 13.9.2017 | Komentarji 0

Najlepše je še pred nami

Ko Magdalena Fabčič ženskam omeni, da je vodnica skozi menopavzo, marsikdaj naleti na odziv: »Menopavza! To je grozno! Če si v menopavzi, si res stara.« Prav zato je pomembno širiti informacije o novih spoznanjih in potrebnih spremembah življenjskega sloga, povezanih z menopavzo.

 

Menopavza ni več tabu tema kot  pred stoletjem, v času babic in prababic. A kljub temu se o njej malo piše, malo govori. Postavili ste spletno stran www.pogumna.si, kjer ženskam ponujate marsikateri nasvet. Zakaj in kako je v vas dozorela odločitev, da postanete vodnica ženskam, ki se srečajo z menopavzo?

To izvira predvsem iz lastne izkušnje, ko sem se sama soočila z menopavznimi težavami. Začele so se pojavljati precej zgodaj, okrog 42. leta, a jih nisem takoj ozavestila. Iskala sem predvsem naravne rešitve, saj so tiste, ki jih ponuja farmacija, zelo omejene. Dolge ure sem porabila za raziskovanje in smiselno se mi zdi, da to znanje predajam naprej in da ženskam ponudim podporo. Spoznala sem, da so lahko vse ženske informirane, kako najbolje poskrbeti zase .Zdaj stopam na svojo poslovno pot, in ugotavljam, da je menopavza še vedno tabu, predvsem zato, ker ženske menijo, da se postarajo, ter mislijo, da ni nič več vznemirljivega pred njimi.

Kakšni so najpogostejši znaki, ki ženskam v menopavzi najbolj spremenijo življenje?

Največ se govori o vročinskih oblivih ali valungah. Na ta račun je tudi največ šal. To je moteče predvsem ponoči, ker vodi v nespečnost in potem v utrujenost, težave s koncentracijo in spominom. Druga težava v menopavzi, ki jo opazi predvsem okolica, je nestabilno razpoloženje. Razdražljivost, vzkipljivost, jokavost brez razloga. Bližnji težko dojamejo, kaj se dogaja. Bistveno se tudi poveča tveganje za depresijo. Težava, ki se lahko začne že kmalu po 40-tem, so tudi močne in dolgotrajne menstruacije, ki so posledica pomanjkanja progesterona, saj ovulacije niso več redne. Žensko lahko res omejijo v njenem delovanju. Vodijo v slabokrvnost in jo pošteno prestrašijo. No, če pa pogledamo na splet, lahko ugotovimo, da strokovnjaki naštevajo kar  40 »simptomov« menopavze.

Zapisali ste: Z nasmehom skozi obdobje menopavze. Kaj lahko poveste o vaših aktivnostih vodnice skozi menopavzo?

Z nasmehom pomeni tudi to, da se znamo nasmejati sebi, ko nas hormonski ples kakšen dan obvlada. Moje prvenstvene aktivnosti so izobraževalne delavnice in predavanja po knjižnicah, salonih, podjetjih in drugje, kamor me povabijo. Pišem tudi blog in skušam posredovati ženskam relevantne informacije, ki jih seveda temeljito preverim. Poleg tega  skozi coaching podpiram ženske na njihovi poti sprememb. Veliko delam tudi na oblikovanju podpornih skupin, kjer si bodo ženske pomagale in lažje premagovale svoje težave. Na voljo sem pa tudi za individualna svetovanja. Običajno se po predavanju ženske postavijo kar v vrsto z vprašanji. Zelo pomembno se mi zdi, da ženske vodim s svojim zgledom.

Ste diplomirana biologinja, z dolgoletnimi izkušnjami na farmacevtskem področju. Kaj menite o nadomeščanju hormonov? Razlogi za in proti.

Ko je ženski res hudo zaradi menopavznih težav, verjamem, da se ji zdi tabletka rešitev. Lahko si prebere, da tabletka  ščiti srce in kosti pa tudi, da se bo na splošno počutila bolj mladostno. A mislim, da nadomestna hormonska terapija priključi telo na »avtopilota«.  S svojim telesom se nehamo pogovarjati. To pa ni pravi način. Kajti telo nam z menopavznimi znaki sporoča, da nekaj ni v redu, saj so te težave v veliki meri odvisne od našega življenjskega sloga. Poslabšajo jih stres, neustrezna prehrana, pomanjkanje gibanja, čustvene stiske. Telo nam torej tako sporoča, da moramo nekaj narediti za svoje zdravje. Da je skrajni čas, da poskrbimo zase. Kajti pred nami je zelo verjetno še nekaj desetletij življenja.

Kakšna je vaša filozofija dela in podpore?

Delujem iz srca. Ženski omogočam, da se z mano počuti varno, da raziskuje svoja čustva, in da ima nekoga, ki jo razume in brezpogojno podpira. Da se zave, da je najlepše še pred njo. Ker je.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko