Oddih in izleti

  • hisa_0

Moj kotiček miru

Andreja Stajnko | 23.7.2010 | Komentarji 0

Dušo človeka spoznaš, ko vstopiš v njegov dom. Opremljanje lastnega stanovanja ali celo hiše je eden najpomembnejših korakov v življenju, pravzaprav gre za pomembno prelomnico. Med opremljanjem lastnega domka imajo nekateri to srečo ali nesrečo, da jim ni treba sklepati kompromisov. Drugi pa opremljajo svoje domove z mislijo na družino, ki si jo bodo nekoč ustvarili.

 

Tloris stanovanja, ki je razdeljeno na več manjših prostorov in hodnik, površino stanovanja optično zmanjša. Taka stanovanja so projektirali arhitekti v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Novejša stanovanja so večinoma zasnovana tako, da združujejo kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Slabost teh stanovanj so ponavadi smešno majhne otroške sobe in spalnica.

 

Na račun kuhinje in jedilnice povečan dnevni prostor ustreza tistim, ki so zelo družabni in radi vabijo v goste. Prostor lahko provizorično pregradijo z drsnimi vrati iz stekla, lahko pa prehode deloma zagradijo z omarami. Bolj izvirni, ki živijo v stiku z naravo, lahko večji prostor razmejijo z mrežo, po kateri je speljana rastlina vzpenjavka, na primer cvetoči srobot.

 

Razporeditev prostorov je zelo pomembna, če svoje delo nosite tudi domov. V primeru, da v stanovanju ali hiši nimate posebnega kabineta oziroma delovne sobe, boste računalnik in omaro za dokumentacijo najbrž postavili v spalnico, kjer vas podnevi in zvečer ne bo motil nihče od drugih članov družine. Tudi namestitev televizorja ali televizorjev precej vpliva na obljudenost določenih prostorov.

 

Ko so otroci še majhni, potrebujejo dovolj praznih površin, da se lahko v miru plazijo in igrajo na tleh, torej bodo največ časa prebili v dnevnem prostoru. Kasneje jim lahko uredite delovni kotiček v otroški sobi. Postelje na pilotih, pod katere je mogoče namestiti omare ali pisalno mizo, v otroških sobah prihranijo kar precej prostora.

 

Zelo praktične so tudi vgradne omare, vendar pa prostor precej optično zmanjšajo. Postavite jih na širok hodnik, vendar nikakor ne v dnevni prostor. Na sploh je v življenju priporočljivo, da dvakrat premislite, preden kupite tisto drobno, srčkano stvarčico v trgovini ali na potovanju. Takšne stvarčice lahko sčasoma popolnoma okupirajo vaše bivalne prostore.

 

Stanovanje bo videti ultra moderno, če vanj namestite pohištvo z visokim sijajem, steklo, ki ga lahko v kuhinji uporabite tudi namesto keramičnih ploščic, usnjen kavč preprostih linij, v manjših prostorih se morate izogibati masivnemu pohištvu, in moderno zasnovane stole, ki ne posnemajo oblazinjene klasike iz kuhinje naših staršev.

 

Če boste izbrali nevtralno pohištvo svetlih barv, ga lahko popestrite s skrbno izbranimi dodatki v živahnih barvah. Izberete lahko zabavno stensko uro z živobarvno številčnico, malce nenavadno svetilo ali stoječo svetilko. Do izraza naj pride vaš okus za abstraktno umetnost, lahko pa si privoščite prav poseben dodatek k notranji opremi, ki izraža vaš skriti jaz, pa naj bo to ogromen akvarij s tropskimi ribicami, ekstravagantna španska stena iz antikvariata, orhideje v visečih košarah ali pa skrinja, ki ste jo sami izdelali in poslikali.

 

Ne pozabite, v življenju ni nič večnega, razen sprememb. Za vaš dom izberite opremo, ki se bo prilagajala spremembam v vašem življenju, da vam ne bo treba življenja prilagajati opremi v vašem stanovanju.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko