Portreti VB

  • pavlina_pajk

Kdo je bila Pavlina Pajk?

Vladimira Rejc | 25.2.2011 | Komentarji 0

Kdo je bila Pavlina Pajk? Kje je živela? Zakaj je bila pomembna kot ustvarjalka?

Marjeta Žebovec je o njej zapisala:

 

»Povsod je delovala v slovenskih kulturnih klubih, vendar ne več kot pesnica, pač pa se je posvetila pisanju proze in jo objavljala v slovstvenih glasilih. Pisala je vse zvrsti, od črtice prek novele, povesti do romana. Njena pripovedna dela so napisana v sentimentalno romantičnem duhu, pripovedujejo večinoma o življenju višjih slojev meščanstva, nosilke zgodb pa so ženske. Njena literatura, še vedno zelo idealistična in idilistična, je bila zelo všeč Josipu Stritarju, ki jo je v pismih tolažil, češ da bo njena literatura ostala, ne glede na to, kako jo kritizirajo. Res so bila njena dela med ljudmi zelo priljubljena, o čemer priča tudi to, da so v letih 1893 in 1895 izšli njeni zbrani spisi.«

 

 

Rojena je bila 9. aprila 1854 v Pavii v Italiji. Že zgodaj je bila dejavna kot pesnica. Bila je ena najbolj dejavnih sodelavk Zore. Leta 1878 pa je izdala pesniško zbirko Pesni Pavline Pajkove. Njena poezija je največkrat ljubezenska. Zaradi moževe službe (dr. Janko Pajk) se je z družino pogosto selila. Živela in ustvarjala je dvajset let v Gradcu, Brnu in na Dunaju. Šele leta 1899 se je družina naselila v Ljubljani.

Njeno življenje je ugasnilo 1. 6. 1901 v Ljubljani. Pokopali so jo kot »mater naroda«.

Literarna ustvarjalka Pavlina Pajk je poznana po sledečih delih: Domačija nad vse, Pesni Pavline Pajkove, Dora, Planinska idila, Zbrani spisi Pavline Pajkove.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko