Portreti VB

  • cilka
  • mica
  • racman_in_knjiga
  • stonoga_berta
  • zaljubljeni__abec
  • zgodbe_v_sli_icah

Urša Krempl - pisateljica za otroke

Vladimira Rejc | 27.3.2009 | Komentarji 0

Urša Krempl – pisateljica za otroke, urednica revije Zmajček in direktorica Studia Hieroglif

 Mlada. Prijetna. Vedoželjna. Polna veselja do življenja. Uspešna v svojem poklicu in mamica treh otrok.

Končala je študij slovenskega jezika in sociologije kulture na ljubljanski Filozofski fakulteti. Leto dni je poučevala slovenščino na eni izmed ljubljanskih srednjih šol in potem povsem po naključju pristala v založništvu – in v njem ostala.

Ljubezen do dela, ki ga opravlja, je zanjo privilegij.

Uršo Krempl, mlado in uspešno pisateljico, poznajo številni otroci, njihovi starši, stari starši in vzgojitelji.

S svojimi izvirnimi deli navdušuje tiste najmlajše, ki se s črkami šele seznanjajo. Ob duhovitih in hkrati poučnih (nikoli na moralistični način!) zgodbah v sličicah se otroci neskončno zabavajo. Še dodatno pa zato poskrbi ilustratorka Urška Stropnik, ki besedila še likovno obogati.

V Zaljubljenem žabcu nas pisateljica in ilustratorka popeljeta skozi zanimive zgodbe, kot so Klovnov čevelj, Budnica za medveda, Kosilo za živali, Kam gre kmet Jože, Palačinke …

Poskusite in poiščite zanimiva sporočila posameznih zgodb.

 

Uršo Krempl sem povprašala, kako je nastajala njena najnovejša knjiga.

Nova slikanica je nastala spontano, predvsem pa pod vplivom uspešnosti prve knjige Zgodbe v sličicah (2003), ki jo je ravno tako ilustrirala Urška Stropnik in je bila med malimi bralci nadvse dobro sprejeta in celo ponatisnjena. V slikanici Zaljubljeni žabec in druge zgodbe v sličicah je 11 lahkotnih in hudomušnih zgodb – slikopisov.

 

Komu je knjiga namenjena?

Knjiga je namenjena najmlajšim otrokom, starim od dveh let pa vse do konca prve triade osnovne šole. Najmlajši lahko ob slikopisih aktivno sodelujejo pri branju (starši preberejo "napisane", otroci pa "narisane" besede), tisti, ki pa že znajo brati, si z iskanjem primernih besed bogatijo besedni zaklad in se imenitno zabavajo.

 

Iniciacija za ustvarjanje ...

Kje dobim navdihe? Največkrat jih črpam iz sebe, iz svojega otroštva ... Takrat sem se prvič zaljubila v knjige in se nikoli več "odljubila".

Tudi zaradi tega se v ustvarjanju za otroke takoj prepoznam. Uživam, da sem lahko na ta način spet radoveden, igriv in včasih nagajiv otrok ... Sicer pa so navdihi povsod tam, kjer so otroci. In doma imam glede tega pravo zakladnico – sedaj sem mama že treh otrok! Navdihov je tako na pretek, trenutno je edini problem čas za ustvarjanje, ki ga ob prehitrem in prenatrpanem življenju ni nikoli dovolj.

 

Kako sta sodelovali z ilustratorko Urško Stropnik?

Z ilustratorko Urško Stropnik uspešno sodelujeva že vrsto let. V vsaki številki revije Zmajček najdete zgodbico z mojim besedilom in njenimi ilustracijami. Lahko bi rekla, da sva dober tandem in da se izvrstno dopolnjujeva brez kakršnegakoli dodatnega usklajevanja. Njene ilustracije so zelo lepe, otroško igrive, samosvoje ... nič čudnega, da z njimi navdušuje otroke in odrasle.

 

Načrti v prihodnosti?

Ujeti čim več navdihov in jih preliti na papir! Ustvarjati!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko