Portreti VB

  • helena_12

Helena Koncut Kraljič – pisateljica

Vladimira Rejc | 17.8.2009 | Komentarji 0

Helena Koncut Kraljič, ki vodi Založbo Morfem, je tudi ustvarjalka za otroke. Prav z zanimanjem sem prisluhnila njenemu razmišljanju o ustvarjanju, spominih na prve pravljice, o doživljanju literature za otroke in odrasle, o sodelovanju med pisateljem in ilustratorjem, o pravljičnih svetovih …

 

Razvojno in bralno obdobje otroka, starega od tri do devet let, imenujemo pravljično obdobje. Otroku je najlažje s pravljico ponazoriti in uravnavati razne strahove, upe, stiske in druga čustva. Tako pravljica postane nekakšno terapevtsko sredstvo, ki pojasnjuje in pomaga otroku razložiti svoja čustva.

Menim, da s pravljico otrokom približamo tudi moralne vrednote, ki jih morajo osvojiti in se jih držati, če želijo postati del družbe. Pravljice tako vplivajo na otrokov odnos do sveta in okolice.

Preko zgodb lažje razumejo medčloveške odnose in življenje. Naučijo se prepoznavati poštenost, ljubezen, dobroto, pravičnost, pa tudi krivičnost, zlobo, bolezen in nenazadnje smrt.

 

Helena Koncut Kraljič je kot otrok dobesedno živela za pravljice. Veselila se je večerov ob branju in pripovedovanju zgodb.

Letela sem na oblakih domišljije in si tako ustvarjala svojo lastno. Menim, da je za otroke lažje ustvarjati tistim, ki so imeli v otroštvu ob sebi pravljične junake in božajoč glas odraslega, ki si je vzel čas in z njim prepotoval čudežne dežele, ki so ju gotovo zbližale.

Ustvarjalka verjame, da imajo pravljice posebno moč.

Zato iskreno želim, da bi vsem otrokom razvijale domišljijo, jim krajšale čas in jih spremljale v sladke in mirne sanje.

 

Prvi stik z ilustracijo ima ponavadi otrok preko slikanic. Ilustratorji se morajo podati v otroški svet, najlažje preko sebe, saj le tako njihove ilustracije dosegajo svoj namen. So blizu otroku in ga vodijo skozi besedilo.

Menim, da se vedno več ljudi zaveda moči in pomembnosti knjige. Starši že najmlajšim prebiramo knjige. Večina tistih, ki so bili z njimi v stiku v najnežnejšem obdobju, uživajo v njih tudi ko odrastejo.V zgodnjih najstniških letih se nekateri za nekaj časa odmaknejo od knjig, saj začnejo iskati sebe, svojo pot in svoje mesto v družbi.

 

Vsaka literatura skuša bralcem podati neko vzporednico na njihovi poti odraščanja. Malčkom je zelo pomembna ilustracija, saj šele z njo začutijo zgodbo v celoti.

S pravljicami vzpodbujamo otroško domišljijo. Po mojih izkušnjah se ob prebiranju pravljic mnogokrat odpirajo razna vprašanja, skozi katera spoznavamo otroka in mu tako lahko pomagamo pri razumevanju in reševanju vsakdanjih težav.

Pri mladostnikih ilustracija ni več nujno potrebna. Le-ti imajo mnogo več domišljije in ilustracija ni nujna za celostno razumevanje zgodbe.

Literatura za odrasle pa temelji izključno na vsebini.

Pisatelj in ilustrator morata delovati skladno.

Največji uspeh za oba je, da delo ugaja otrokom.

Ilustracija mora bivati z otroki. Mora jim biti prilagojena in se z njimi spreminjati.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko