Portreti VB

  • mate_dolenc

Mate Dolenc – pisatelj

Vladimira Rejc | 18.8.2009 | Komentarji 0

Ustvarjanje je ves čas, ki ga živim, ker ustvarjam iz tega, kar živim.

Če bodo kateremu pisatelju na svetu zrasle ribje luske, bo to gotovo strasten opisovalec morja, Mate Dolenc.

Zame je pisanje resno delo, ker zahteva ogromno sedenja in predhodnega razmišljanja. Vsekakor je tudi poklic, marsikomu pa dopolnilni poklic. Pisatelj se razvija postopoma, ker je človek z leti vse bolj pismen in ima vedno več izkušenj. Vse bolj obvlada jezik in če se odloči za pisateljevanje, se razvija in postaja včasih vse boljši; lahko pa ostane samo povprečen ali zelo slab. Mislim, da bralci berejo tudi slabe pisatelje, še raje kot dobre.

 

Mate Dolenc meni, da sta za pisanje potrebna navdih in volja.

Pogosto se zelo težko spravim k pisanju. Vselej imam več zamisli, kot jih uresničim. Včasih si zaželim, da bi imel kakšno napravo, ki bi v spanju beležila moje misli.

Njegove mladostne želje so bile, da bi postal mornar ali morski biolog.

To se mi ni uresničilo. Postal pa sem pisatelj. Največ napišem v svoji hiši v Bohinju. Tam sem lahko ves dan, ker za pisanje potrebujem popolno samoto. Med pisanjem ne trpim nikogar ob sebi, ker takrat na glas govorim, navijam glasbo, kadim in pijem pivo.

 

Na začetke pisanja ga vežejo lepi spomini.

Najlepše mi je bilo, ko sem pisanje dojemal bolj kot igro in nisem čutil nikakršne odgovornosti. Pisal sem kavbojske zgodbice, na koncu gimnazije pa sem se navdušil nad ljubezenskimi in pijanskimi zgodbami. Prve novele so mi objavili v Problemih.

 

Več o pisatelju Matetu Dolencu najdete v knjigi Čarovnija pisanja, portreti slovenskih književnikov avtorice Vladimire Rejc (Študentska založba, knjižna zbirka Posebne izdaje).

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko