Festivali

  • 4003043_2
  • mb_don_carlos6-140708_thumb

Splitsko poletje (14. 7.-14. 8. 2011)

Dunja Krajnc | 26.7.2011 | Komentarji 0

 

Eden najstarejših hrvaških festivalov, ki poteka že od leta 1954, „Splitsko poletje“, je tradicionalna manifestacija, ki v svojem programu predstavlja domača in gostujoča dramska, operna in koncertna dela, ki se izvajajo v specifičnem ambientu mesta Split, največjega obmorskega mesta na Hrvaškem, ki se ponaša s svojo bogato kulturo. Ob klasični scenski produkciji so na festivalu „Splitsko poletje“ na voljo tudi številne razstave, filmske revije in ostali dogodki. Ravnatelj „Splitskega poletja“ Nikša Bareza je dodal, da se je letošnji program gradil na estetskih in etičnih vprašanjih o poziciji umetnosti, ki bi ljudstvo v teh „težkih in tragičnih“ časih morala „vrniti k resničnim vrednotam“ ter ne služiti kot mesto utehe in zabave.

 

Dramski program „Splitskega poletja“ prinaša tri premiere. Festival je odprla opera „La Giaconda“. Euripidova „Hekuba“ v režiji romunskega režiserja nadaljuje s tradicijo izvedbe antičnih tekstov in to predvsem Euripidovih. Ob še eni premieri, predstavi "Satis sunt mihi pauci" Jeana Michellea Bruyerea, bo „Splitsko poletje“ ponovilo lanskoletno predstavo „Smeh in solze starega Splita“.

 

V glasbenem programu se izvaja Lisztov Prvi koncert ter Mahlerova Četrta simfonija, na voljo pa so tudi jazz koncerti Mateta Matišića, Chrisa Benneta te skupine Muttis Kinder.

 

V času festivala so na splitski rivi na voljo stojnice, kjer lahko pokušate lokalne specialitete in kupite spominke. Kavarne in lokali gostujejo domače in tuje pevce, ki bodo poskrbeli za vašo zabavo in ugodje.

 

Festival bo potekal vse do sredine meseca avgusta, zato vabljeni prav vsi, ki vas bo pot zanesla v te kraje. Popestrite svoj dopust s kulturnimi dogodki ter dopustite umetnosti, da vas spomni na resnične vrednote.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko