Festivali

  • abc_0

Festival črk

Ventilator besed | 2.9.2011 | Komentarji 0

 

 

Letošnja izdaja Festivala črk se počasi približuje velikemu finalu, ki bo v nedeljo, 4. septembra, na Stritarjevi ulici v Ljubljani, s pričetkom ob 11. uri. Izvedli bomo spektakel Povaljani plakat in dražbo »navaljanih« plakatov z dražiteljem Rokom Bohincem. Da se plakate lahko tiska tudi z gradbenim valjarjem, smo dokazali že lani, ko smo s 3-tonskim valjarjem stiskali tri zmagovalne plakate z razpisanega natečaja. Tokratna tema je v skladu z evropsko direktivo, torej prostovoljstvo. Člani žirije pa so: Radovan Jenko, Stojan Pelko in Roman Ražman. Namen natečaja pa je spodbuditi ustvarjalce k oblikovanju za tehniko visokega tiska in k uporabi predvsem tipografskih izraznih sredstev. Hkrati z »valjanjem« bo tekla tudi dražba.

Zagotovo boste pomnili dan, ko boste za skromen denar na ulici, takorekoč izpod valjarja, kupili plakat, ki bo nemara postal nekoč celo zbirateljski kos.


Do nedelje pa je na programu še:

1. september, 18.00
Mini teater Ljubljana, Križevniška 1
Tipografija in struktura – predavanje Jake Bonča
Jaka Bonča bo spregovoril o tipografiji in strukturi.


1. september, 19.00
Mini teater Ljubljana, Križevniška 1
BadNews -
predavanje Sama Ačka
Avtor črkovne vrste BadNews Samo Ačko pa bo razgrnil vrsto problemov in rešitev, do katerih je prišel pri oblikovanju, ki ga je narekovala specifična okoliščina, kot je tiskan časopis.


2. september, 18.00

Mini teater Ljubljana, Križevniška 1
Tipografija filmskih špic – predavanja Zorana Smiljanića in Metke Dariš
Zoran Smiljanić in Metka Dariš se bosta sprehodila po filmski zgodovini osrediščena zlasti na uvodne špice, poleg tega pa bosta razkrila še druge mejnike stičišča med tipografijo in filmom.

3. september, 20.00
Križevniška ulica, Ljubljana
tipoRenesansa – odprtje razstave
Po zaključku enotedenske mednarodne delavnice bomo za en teden, vzdolž Križevniške ulice, na ogled postavili rezultate - črkovne vrste z vsaj štiridesetimi znaki na plakatih in s projekcijo.
Delavnica oblikovanja digitalnih črkovnih vrst poteka pod mentorstvom Tomata Koširja in Aljaža Vindiša bodo nastajale črkovne vrste, namenjene predvsem uporabi v knjižnih izdajah. Delavnica bo že tretja v nizu uspešnih delavnic, ki jih Tomato Košir soustvarja že skoraj desetletje.

Vse o festivalu na: www.festivalcrk.si.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko