Festivali

  • oktoberfest

Oktoberfest

Dunja Krajnc | 23.9.2011 | Komentarji 0

 

Oktoberfest je nekajdnevni festival, ki poteka vsako leto od konca septembra pa do začetka oktobra v Münchnu, v Nemčiji. Je ena izmed najpopularnejših prireditev v Nemčiji in s šest milijoni obiskovalcev vsako leto tudi eden največjih festivalov piva in hrane na svetu. Hkrati predstavlja tudi pomemben del bavarske kulture.

Zgodovina Oktoberfesta se je začela leta 1810 s poroko takratnega bavarskega prestolonaslednika Ludwiga I. in princese Therese von Sachsen-Hidburghausen. Tradicija je bila prekinjena le med letoma 1854 in 1873 zaradi epidemije kolere, kakor tudi med dvema svetovnima vojnama.

Za Oktoberfest münchenske pivovarne proizvedejo posebno Wiesn pivo z večjim odstotkom alkohola, in sicer 6-7 %. Pivo je narejeno po receptu, starem dve stoletji, s katerim želijo vrniti okus tega obdobja. Recept tega napitka, ki se bo prodajal le na festivalu, se kot dragocenost hrani v muzeju piva.

Na otvoritveni dan festivala župan odpre prvi sodček piva in vzklikne "O'zapft is!" ("Odprto je!").

Vsako leto prisotni radovedno spremljajo, kolikokrat mora župan udariti s kladivom po sodčku, da priteče prvo pivo. Pobirajo se celo stave. Najboljši rezultat z dvema udarcema je imel župan Ude (l. 2005, 2008 in 2009), medtem ko je župan Wimmer leta 1950 moral kar 19-krat udariti, da je priteklo prvo pivo.

Tudi letos pričakujejo, da bo festival obiskalo šest milijonov ljudi. Popilo naj bi se 6,5 milijonov litrov piva, pojedlo 200.000 klobas, obiskovalci pa potrošijo približno 700 milijonov evrov.

Stari vrtiljaki, konjske dirke v spomin na tiste, ki so bile organizirane v obdobju bavarskega dvora, ter druge zgodovinske uprizoritve bodo temu dogodku pridale še nostalgični pridih.

 

Vabljeni na Oktoberfest festival!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko