Vizualna umetnost

  • ljubljanica
    Milan Rožmarin
    Ljubljanica - pogled s Tromostovja

Razstava: Ljubljanica – kulturna dediščina reke

Tea Černe | 5.3.2009 | Komentarji 0

V Narodnem muzeju je od 26. februarja 2009 na ogled razstava Ljubljanica – kulturna dediščina reke. Reka Ljubljanica ali, kot jo imenujejo, tudi reka sedmih imen nam s svojimi raznovrstnimi najdbami predstavlja zgodovino civilizacije, ki je živela in še živi ob njenih bregovih. Razstavljenih je več kot tisoč predmetov, predstavljene so grafične upodobitve reke, kratki filmi in naslikani prizori iz različnih obdobij življenja. Za razstavo je bila izdelana replika novoveškega deblaka.

Od leta 2003 je reka Ljubljanica razglašena za kulturni spomenik. Je izjemno arheološko najdišče z najstarejšimi najdbami iz srednje kamene dobe. Pogoste so tudi najdbe iz bakrene in bronaste dobe, ko so na Ljubljanskem barju bila zgrajena naselja koliščarjev. V bronasti in železni dobi je bila reka Ljubljanica svojevrstno svetišče, kamor so darovali zaobljubljene predmete. Različni uporabni predmeti in vojaška oprema pričajo o življenju Rimljanov v teh krajih, predmeti iz srednjega veka in mlajši pa o pomembnosti reke Ljubljanice kot vodne poti. V novem veku so ob njenih bregovih zgradili prve industrijske zgradbe. Danes je reka Ljubljanica tudi po zaslugi Plečnika in drugih arhitektov predvsem okras mesta Ljubljane.

Avtor zasnove razstave je dr. Timotej Knific, soavtorji pa Andrej Gaspari, Janka Istenič, Tomaž Nabergoj, Neva Trampuž Orel in Matija Žargi. Razstavo spremlja tudi obsežen katalog, ki ga je uredil Peter Turk.

Razstava bo na ogled do 27. septembra. Odprta je vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih od 10. do 20. ure. Brezplačen obisk vsako prvo nedeljo v mesecu.
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko