Vizualna umetnost

  • huiqin_znamka_za_na_kitajsko_razstavo_save0014
  • huiqin_prva_serija_znamk_hallerstein_img_2153_1
  • huiqin_prva_serija_znamk_hallerstein_img_2152_1
  • p3200134
    Huiqin Wang

Znamka slovenske Kitajke Huiqin Wang v Pekingu

Tatjana Pregl Kobe | 8.9.2009 | Komentarji 0

Slovensko-kitajska slikarka Huiqin Wang je lansko leto izdelala znamko o Auguštinu F. Hallersteinu ob 305. obletnici njegovega rojstva, pri oblikovanju pa je sodeloval Borut Berič. Znamka je pri pošti Slovenije izšla v 320 izvodih, nova pa v polovico manjši nakladi letos.

Na ta poseben način je počastila spomin na tega svetovno znanega astronoma, matematika, misijonarja, ki je v času cesarja Qian Longa vodil Urad za astronomijo v Pekingu in dobil naziv mandarina 3. stopnje, kar ga uvršča med deset Evropejcev z najvišjim nazivom, ki so ga kdaj koli prejeli na kitajskem dvoru. Bil je prvi, ki je vzpostavljal most med Kitajsko in Slovenijo, zahvaliti pa se mu moramo za prispevek h kulturni izmenjavi med Evropo in Kitajsko.

 

Poštna znamka – vizitka države

 

Augustin Ferdinand Hallerstein, Kranjec iz Mengša (1703–1774), je bil znamenit astronom, jezuitski misijonar ter odličen matematik, kartograf in diplomat. V Peking je prišel leta 1739 ter pričel delati v cesarskem astronomskem in matematičnem uradu. Tam je delal 32 let, od tega zadnjih 28 let kot predstojnik, in pri tem dosegel rang mandarina 3. stopnje. Poleg opazovanja zvezd in priprave koledarja je vodil delo pri izdelavi »krogle s prikazom zvezdnega neba« in »velike obročaste krogle«, ki je bila dokončana leta 1754, in je največji zvezdni opazovalnik na starem pekinškem astronomskem observatoriju. Med drugim je leta 1748 odkril tudi nov komet. Znamka predstavlja podobo Hallerteina in obročasto kroglo, to je astronomski instrument, ki ga je skonstruiral Hallerstein, in ki je največji astronomski instrument na terasi starega astronomskega observatorija v Pekingu. Kolikor vemo se do sedaj še ni pojavilo slikovno gradivo njegove podobe. Da bi lahko več ljudi zvedelo za njegovo delovanje, se je avtorica odločila, da s pomočjo izdaje znamke na tak običajen način ljudem približa Hallersteina in Kitajsko. Na osnovi zbranih dokumentov, slik in zapisov je na umetniški način ustvarila njegovo slikovno podobo.

 

Mednarodna razstava znamk v Pekingu

 

Letošnje mednarodne razstave znamk v Pekingu (MicroAdventure 2009 ASEM Currency and Stamp exhibition) se Wangova udeležuje s svojo drugo spominsko znamko. V prvih septembrskih dneh so jo odprli v Kitajski državni knjižnici in bo odprta en teden. Istočasno se je začel teden kulture in umetnosti Evropa-Azija, ki ga spremljajo številni kulturni dogodki. Razstavo, ki se je udeležuje 43 držav, pripravljajo mestna vlada Pekinga, kitajski ministrstvi za kulturo in zunanje zadeve, državna radio-televizija in državna založba Xinwen. Glavni namen teh aktivnosti je s kulturnimi dogodki obeležiti spomin na uspešno zasedanje sedmega vrha Evropa-Azija, ki je bilo julija 2008 v Pekingu. To bo tudi prvi praznik kulture in umetnosti Evropa-Azija.

Otvoritvi so prisostvovali diplomati iz 43 držav, predstavniki poštnih in denarnih institucij, zbiralci znamk in numizmatiki ter umetniki iz številnih sodelujočih držav. Prek razstave znamk in denarja so javnosti predstavljene umetniške posebnosti posameznih držav in raznolikost kulture evropskih in azijskih držav.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko