Vizualna umetnost

  • s1_1
  • s2_1

Morje kot življenje – kiparska razstava društva LIK v MKI

Špela Pahor | 12.10.2016 | Komentarji 0

Likovni umetniki iz Izole so se v kulturno društvo povezali že leta 1975.  Leta 1976 so se vključili  v Zvezo likovnih skupin Slovenije, leta 1996 pa ustanovili  društvo LIK.  Danes v okviru tega društva delujejo tri  skupine:  za moderno slikarstvo, za klasično slikarstvo in za keramiko. Člani društva večkrat presenetijo tudi z različnimi nenavadnimi, duhovitimi in inovativnimi instalacijami, ki jih ustvarjalno umestijo v galerijski prostor, pa tudi na ulice,  trge in ob obalo.

V oktobru si lahko v Mestni knjižnici ogledate nekatere izdelke iz keramike, siporeksa in stirodura, ki so nastali v okviru skupnega slikarsko kiparskega likovnega projekta Morje kot življenje. Celotna razstava je bila do nedavnega na ogled v izolski galeriji Alga.  V vitrini ustvarjalnosti v knjižnici so svoja dela razstavili  Milenka Arsenov, Dragana Dada Čurin, Zorko Dežjot, Oskar Jogan, Snežica Krajnc in Edo Lesjak.

Edo Lesjak je izdelal  keramične doprsne  portrete v slogu slikarja Modiglianija, ki jim pridih nežnosti, krhkosti in prosojnosti daje bela glazura. Dva manjša kipca predstavljata ribjo čorbo in deklico, skupina manjših skulptur   pa ogromne kipe z Velikonočnih otokov, ki so del svetovne kulturne dediščine.  Ustvarjalno se je pošalil tudi na račun turistov. Turista je prikazal kot nekoga, ki se sprehaja s pivom v eni in z mobitelom v drugi roki, pred soncem ga ščitijo sončna očala in slamnat klobuk, pred morjem pa rešilni pas. Milenko Arsenov in Snežico Krajnc so navdihnile morske deklice. Oskar Jogan je v svojem izčiščenem slogu prikazal eleganco  ribe. Riba fosil in obmorska eksotika so  očarali tudi  Dragano Dado Čurin.  Zorko Dežjot je z barvami prikazal odseve svetlobe na lupini leščurja in školjke.

Razstavo si lahko obiskovalci ogledate v času, ko je odprta knjižnica.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko