Vizualna umetnost

  • dsc00219
  • dsc00220
  • dsc00221
  • dsc00222

Nenavadno enostavna tehnika za ustvarjalne lenuhe

Kristina Menih | 13.11.2017 | Komentarji 0

Deset fotografij svojih nevsakdanjih izvirnih avtorskih del je na ogled v izolsko mestno knjižnico postavila vsestranska ustvarjalka Špela Pahor. Genialnost njene zamisli se skriva v enostavnosti. Špela je ob morju pobirala kamenčke različnih barv, oblik  in velikosti, stekelca, koščke naplavljenega lesa, lubje, vejice, stebelca, borove iglice, trave, listje ruja, fig in drugega grmovja, galebja peresa, polžje in školjčne lupinice, naplavljene morske spužve in še kaj, potem pa iz nabranega po skalah začela sestavljati enostavne podobe. Vsako je večkrat  posnela, tudi z različnih zornih kotov,  in tako je nastalo preko tisoč fotografij.                                                                                

Ko jo vprašam, od kod črpa navdih, odgovori: »Nagovarjajo me besedila iz Svetega pisma. Tako lahko ustvarjam, čeprav ne znam risati.  Tudi ilustracije za mojo naslednjo kamišibaj zgodbo bom naredila na ta način. Rada bi pripravila tudi manjšo knjižico s fotografijami in citati iz Svetega pisma.«  Na vprašanje, od kod ji ideja, pa prostodušno prizna, da »nima pojma«.  Kamenčki so jo enostavno nagovorili, da jih je začela pobirati in jih zatem na skali sestavljati v motiv, pravi. Navdihujejo jo prizori iz narave, vsakdanje življenjske zgodbe  in zgodbe iz Svetega pisma.  Podoba, sestavljena zgolj iz dveh kamenčkov in kosa stekla imenitno prikazuje  angelov profil in tudi na preostalih lahko opazovalec zaradi enostavne stilizacije prepozna arhetipske podobe dreves, bark, ljudi, otrok, liste, sadeže, cvetlice, snežinke in luno, oblake, sonce in dežne kaplje.  Špela je v tej tehniki ustvarila tudi niz adventnih zgodb:  od Jožefovih sanj in Marijinega obiska tete Elizabete do Jezusovega rojstva.                                                                        

Za tokratno razstavo je pripravila  »jagodni izbor« . Videno me je prijetno osupnilo in pomislila sem, kako imenitno bi bilo, če bi si vsak od nas kdaj pa kdaj privoščil nekaj časa in se tudi sam preizkusil v tem zelo enostavnem in hkrati sproščujoče navdihujočem delu. Najbolj presunljivo pa je dejstvo, da je vsaka nastala podoba, enako kot vse v življenju, zelo nestalna, saj kamenčki niso prilepljeni, ampak le postavljeni, zato jih narava (ali človek) zlahka premeša in ustvari nov motiv …Vsekakor vredno ogleda!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko