Literatura

  • Brez slike

Mons. Ivan Trinko (1863–1954)

Vladimira Rejc | 13.2.2009 | Komentarji 0

Spodbujevalec spoznavanja in dialoga med kulturami (Promotore della conoscenza e del dialogo tra culture); Kulturno društvo (Circolo di cultura); Čedad/Cividale, 2006

V zanimivi dvojezični (slovensko-italijanski) knjigi bralec spozna monsignora Ivana Trinka, ki se je poleg tega, da je bil dušni pastir in teolog, z vso ljubeznijo posvečal literaturi, glasbi, filozofiji, prevajanju … Vse življenje se je naštetim aktivnostim trudil dati dva osnovna predznaka: verskega in narodnega.

V pričujočem zborniku so zbrani referati in različna gradiva. Priložen je tudi videodokumentarec Alvara Petriciga in Michele Predan Ivan, ki postavlja v ospredje vsakdanje življenje široko razgledanega človeka, tudi literata in znanstvenika, Ivana Trinka.

Zanimivih tem o tem velikem človeku so se dotaknili: Jože Pirjevec, Branko Marušič, Giorgio Banchig, Živa Gruden, Milko Matičetov … Še posebej zanimivo je razmišljanje Žive Gruden z naslovom Njegova – in naša – pot do slovenščine.

Ivan Trinko je v svojem dolgem življenju prehodil pot od domačega slovenskega narečja, kot ga je v otroštvu slišal v družini, skozi kopel italijanskega jezika in kulture … Ta pot, ki je po doseženi jezikovni in umetniški zrelosti izjemna, je hkrati po svojem poteku povsem enaka poti, ki so ji sledili skoraj vsi beneški Slovenci …

O Ivanu Trinku veliko izvemo v knjižnicah in arhivih. Vedoželjne bralce bo (po prebranem zborniku) gotovo odpeljala raziskovalna pot še drugam.

Vsekakor dragoceno branje, primerno tudi za družinske knjižnice.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko