Literatura

  • svetovni_dan_knjige
  • svetovni_dan_knjige1

Svetovni dan knjige

Dunja Krajnc | 23.4.2011 | Komentarji 0

23. 4. je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. To je mednarodni dogodek, ki ga organizira UNESCO in predstavlja simboličen datum svetovne književnosti, saj so na ta dan leta 1616 umrli Miguel de Cervantes, Willian Shakespeare in Inca Garcilasa de la Vege. To je hkrati tudi obletnica rojstva ali smrti drugih znanih avtorjev, kot so Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla in Manuel Mejía Vallejo. Ideja za proslavo prihaja iz Katalonije, kjer se je tradicionalno prav na Gregorjevo (23. 4.) vsakomur, ki je kupil knjigo, darovala vrtnica.

 

UNESCO želi s pomočjo številnih založnikov, knjigarn, učiteljev in strokovnjakov za komunikacijo spodbuditi vsakogar, še posebej pa mlade ljudi, da najdejo užitek v branju in pridobijo spoštovanje za neprecenljive dosežke tistih, ki so pomagali pri napredku družbe in kulture. UNESCO hkrati spodbuja tudi založništvo in zaščito intelektualne lastnine s pomočjo zakonodaje o zaščiti avtorskih pravic. Odločitev o praznovanju Svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic je sprejeta na Generalni konferenci UNESCA-a v Parizu leta 1995.

 

Svetovni dan knjige se je leta 1996 začel praznovati v okviru priložnostnih programov, kot so razstave, javno branje knjig, podaranje knjig in cvetja itd. v več kot stotih državah. Na ta dan se v promocijo pomembnosti knjige in branja vključujejo tudi avtorji, učitelji, knjižničarji, javne in zasebne institucije, neprofitni sektor in mediji.

 

Drage bralke in bralci,

 

izberite knjige, ki so izšle pri založbi Ventilator besed, ter jih darujte svojim najmlajšim ter ostalim ljubljenim osebam.

 

Knjige, ki so izšle pri Ventilatorju besed, si lahko pogledate s klikom na spodnjo spletno povezavo:

http://www.ventilatorbesed.com/?opcija=kom_clanki&oce=81

 

Veliko bralnih užitkov Vam želi Ventilator besed!

 

 

 

 

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko