Literatura

  • l1150131
    Sprejem na slovenskem razstavnem prostoru
  • l1150203
    Pesnica Cvetka Bevc in mladinska pisateljica Janja Vidmar, ki je prav tam slavila svoj rojstni dan
  • l1150160
    Direktorica GZS Irena Brglez in Pavle Učakar iz Mladinske knjige

Bologna 2009

Tatjana Pregl Kobe | 30.3.2009 | Komentarji 0

V Bologni se od 24. do 27. aprilom odvija 44. sejem knjig za otroke in mladino. Na tem največjem sejmu knjig za najmlajše se je slovenski knjižni trg v organizaciji Zbornice založništva, knjigotrštva, grafičnih dejavnosti in radiodifuznih medijev predstavil z žlahtnim izborom najboljšega. Voditeljica programa predstavitve Slovenije je mladinska pisateljica Janja Vidmar. Slovenski knjigotržci razstavljajo predvsem knjige za otroke in mladostnike, ki so bile napisane izpod peres domačih nagrajencev za mladinsko literaturo. V ospredju so tisti avtorji, ki so v zadnjih nekaj letih prejeli nagrade za izvirno slovensko slikanico, desetnico ali večernico. Na slovenskem razstavnem prostoru je na voljo tudi predstavitveni katalog pisateljev, pesnikov in ilustratorjev, ki svoja dela snujejo za mlajše bralce. Slovenski založniki imajo 40 kvadratnih metrov razstavne površine, odete v zeleno, rumeno in vijolično barvo. Celostno podobo je zasnovala oblikovalka Suzana Duhovnik.

Poleg uveljavljenih avtorjev, ilustratorjev in založnikov na področju mladinske literature sejem vsako leto obišče zavidljivo število pomembnejših literarnih agentov ter televizijskih in filmskih producentov. Lani je bilo razstavljalcev okoli tisoč dvesto iz 64 držav, letos jih manj zagotovo ni. Pripravili so tudi seminar o vprašanju prodaje avtorskih pravic predvsem prevodne literature. Na sejem otroci praviloma nimajo vstopa, najprej zato, da jih ne bi oslepil blišč knjig, pa tudi zato, da ne bi motili odraslih pri pogovorih, menjavah izkušenj in avtorskih pravic.

Sejem so pod vodstvom direktorice Gospodarske zbornice Slovenije Irena Brglez obiskali tudi mnogi ustvarjalci ilustratorji, mladinski pisatelji in nekateri drugi, ki se ukvarjajo s tovrstno literaturo. Vsi so se udeležili sprejema* na slovenskem razstavnem prostoru, ki ga je obogatila Višja šola za gostinstvo in turizem Bled pod mentorstvom Jožeta Zalarja.

Vtis, ki ostane po ogledu znamenite razstave izbranih del ilustratorjev iz vsega sveta, kaže na eni strani minimalizem v najboljših knjigah za najmlajše, ki prav zaradi tega izstopajo v poplavi agresivnih in kičastih del, po drugi strani pa blišč poplave razstavljenih knjig, s katerim skušajo založniki preglasiti drug drugega.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko