Proza

  • 250px-boris_pahor_2010

Bliža se stoletnica rojstva Borisa Pahorja

Vladimira Rejc | 27.5.2013 | Komentarji 0

Borisa Pahorja pozna slovenska in tuja bralna publika po njegovih številnih delih, zlasti po spominskih in avtobiografskih delih, pričevanjih in dnevniških zapisih.
Leta 1913 rojeni tržaški pisatelj bo letos dopolnil častljivih sto let.
Drage bralke, dragi bralci,kdaj natančno bo praznoval rojstni dan? Katera njegova dela poznate?
Pišite v komentar.

"Jezik je domovina, je poseben pogled na svet, je izraz izročila in zgodovinske vezi..."

Boris Pahor, je zapisovalec usode ponižanih in nesvobodnih ljudi svojega časa na ločenem mediteranskem prostoru slovenske identitete.
Po njegovem mnenju je bistvena človekova notranja nuja,da lahko prične pisati. Kasneje lahko postane nekakšen poklic, ampak v smislu vztrajanja pri potrebi po zvestopi tisti prvinski zavenosti.
Prav tako meni, da iniciacija v pisanje ni potrebna, saj za to poskrbi življenje.
Pri pisanju je zelo potrebno avtorjevo duhovno obzorje.
Dela Borisa Pahorja radi prebirajo ljudje, ki jim je blizu klasičen tradicionalen način pripipovedi in jim je pri srcu pretklo dogajanje na ločenem mediterantskem delu slovenske identitete.
Pisatelj razmišlja, da je umetnost vedno iskala smisel človekovega bivanja, odslikavala lepoto, še večkrat pa zlo in absurd. ( Odlomek iz knjige Vladimire Rejc: Čarovnija pisanja, portreti slovenskih književnikov, Študentska založba, Knjižna zbirka Posebne izdaje)

Viri: Čarovnija pisanja, portreti slovenskih književnikov, izpod peresa Vladimire Rejc, Študentska založba, Knjižna zbirka Posebne izdaje

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko