Proza

  • 1_b1f52ce09307c5066f1e53253abe1d25

Almira Marušič: V vrtincih časov

Vladimira Rejc | 12.11.2015 | Komentarji 0

Almiri Marušič je uspelo ustvariti čudovito knjigo, družinsko kroniko, z naslovom V vrtincih časov, ki je prava osvežitev na slovenski literarni sceni. Delo je obsežno, kar 460 strani.
"To je bil čas družinske harmonije. Vse se nam je zdelo vredno preživeti, vsak dan je bil lep, vsak je imel svoje naloge, vsak trenutek posameznika je bil trenutek vseh in obratno; občutek varnosti, zaščitenosti, pred nami prihodnost, delo, dom, služba, glasbena šola... Natrpano, pestro življenje, prepleteno z ljubeznijo, medsebojno povezanostjo in skrbjo za drugega."
Zdravko Duša je o ustvarjanju Almire Marušič zapisal:
ZGODBA O DOBRIH LJUDEH
"Pripoved Almire Marušič, priče, soudeleženke in soustvarjalke celega stoletja, prehoje poti, ki je skozi tri življenjska obdobja - mladost, zrelost in starost - prečkala tri režime in države ter vzgojila tri sinove, je epska zgodbe njene družine oziroma družin, od familije, v kateri je prišla na svet, do gnezda, ki sta ga zgradila z možem in nadaljevanja skozi uspešne in tragične zgodbe sinov.
Kdo, usoda ali pripovedovalski dar in napletanje pripovedovi, kdo je ustvaril ton, ki kljub bližini in prepoznavnim podrobnostim zveni, kakor da govori iz davnine časa in z glasom, ki ve več od naše vsakdanje vednosti? Oboje, najbrž? In povrh tega še preobilica zgodovine, ki se je koncentrirala v teh krajih. To pa, kot vemo iz klasične izkušnje, proizvede tragedijo, ep in dramo. Vse troje se plete v pripovedi o družini Marušič. Družina in rod sta polje najmočnejših zgodb - srce parajoče tragedije, nemili udarci usode, izdajstva, krivice zaznamujejo literaturo od klasičnih Grkov preko Shakespeara do Maria Puza in njegove sage Boter. Družina in rod sta pač edina preverljiva človekova transcendenca. Seveda smo iznašli ( in si jih še vedno ustvarjamo) tudi druge, ki so bolj poljubne, izmuzljive, negotovega veka...
Ljudje navzven in ljudje navznoter,vztrajanje in dopuščanje, odpor in vdanost - posebna, z modrostjo podložena in z milostjo obsijana napetost,ki vzpostavlja harmonijo in lepoto..."
Knjižno delo Almire Marušič je razdeljeno na poglavja, epilog in o avtorici. Še posebej zanimivo je prebrati o njenih uspešnih sinovih.
Sicer pa avtorico poznajo številni tudi kot skrbno in predano učiteljico.
Mirella Baruca, nekdanja učenka, je zapisala: " Almira Marušič je bila moja prva učiteljica. Ko smo se iz Trsta preselili v Koper, kjer sem začela obiskovati osnovno šolo Janka Premrla Vojka, je bila prav učiteljica Marušič tista, ki me je pospremila čez prag prvega razreda. Z neverjetno karizmo in izjemno subtilnim načinom podajanja snovi učecem je bila Almira tudi naša druga mama...
Verjamem, da imajo danes nanjo lepe spomine številni med nami, ki jih je učila..."
Drage bralke, dragi bralci, prijetno literarno branje in raziskovanje vam želi Ventilator besed!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko