Proza

  • z-almo-v-svet-2

Alma M. Karlin: Z Almo v svet Vodna vrba Kitajska

Vladimira Rejc | 26.4.2017 | Komentarji 0

V veliko veselje mi je bilo sodelovati pri Šolskih razgledih s svojim razmišljanjem o veliki svetovni popotnici in pisateljici Almi M. Karlin.

Alma je navdušila že mojo mami. Veliko sva se pogovarjali o njej. Kako izjemna in čudovita oseba je bila! Na nek način jo povezujem tudi s svojo mami(moja mami je  bila  velika ljubiteljica in spodbujevalka bralne kulture; kot slavistka in mentorica bralne značke številnim generacijam učencev, ki me še vedno pokličejo;tudi popotnica, raziskovalka, ljubiteljica knjigarn, muzejev in galerij, ki sva jih skupaj mnogokrat obiskali).

Obe je Alma navdušila tudi s svojim bogatim pesniškim jezikom in s svojo  izjemno žensko in življenjsko energijo.

Jerneja Jezernik, ki je poskrbela ta to čudovito izdajo knjige je zapisala:

" Svetovna popotnica in pisateljica Alma Maximilina Karlin iz Celja ( 1889-1950), o kateri so nemški časopisi njenega časa pisali, da je bila prva belopolta ženska, ki je na začetku 20. stoletja sama prepotovala svet, ni bila zgolj raziskovalka geografskih širjav, temveč tudi dobra poznavalka človeške duše in človekovega intimnega sveta.

Ko je na svoji poti okoli sveta v letih 1923 in 1924 obiskala Kitajsko, jo je ta velikanska in raznoliko dežela navdušila predvsem s svojo mistiko in bogatim duhovnim izročilom. Oboje je Karlinova - pogosto v povezavi s teozofijo - rada uporabila za duhovno-eksotični okvir v svojih romanih in v kratki prozi, med drugim tudi v noveli Welkende Wasserweide/Vodna vrba."

Drage bralke, dragi bralci, kaj veste o svetovni umetnici in pisatelji, Almi Karlin? Svoja razmišljanja nam pišite na vladka@ventilatorbesed.com.

Veliko ustvarjalnosti in izvirnih idej! Prijetno potovanje...

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko