Proza

  • krpan_0

Martin Krpan

Vladimira Rejc | 17.6.2017 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, katera dela Frana Levstika poznate? Vam je všeč Martin Krpan z imenitnimi slikami Toneta Kralja? (Založba Mladinska knjiga, 2015)?

V Notranjem stoji vas,

Vrh po imenu. V tej vasici

je živel v starih časih Krpan,

močan in silen človek.

Bil je neki tolik, da ga

ni kmalu takega.

 

Leta 1858 je Fran Levstik napisal povest Martin Krpan z Vrha, prvo pomembnejše delo slovenske pripovedne proze, ki je s svojim glavnim junakom tako rekoč že ponarodelo,

saj vsak nov rod najde v Krpanu kaj zase.

 

Slikar Tone Kralj je svoje barvne ilustracije prvič izdal leta 1954, njegova slikanica pa pomeni najbolj prepoznavno Krpanovo upodobitev.

Zdaj je ta slikaniška klasika izšla še v tej posebni miniaturni izdaji.

(Fran Levstik: Martin Krpan: prvič izšlo leta 1954, Posebna miniaturna izdaja, Prvi ponatis, ilustriral Tone Kralj, uredila Irena Matko Lukan, jezikovna redakcija in spremna beseda: Niko Grafenauer, Mladinska knjiga, 2014)

Drage bralke, dragi bralci, ali ste vedeli?

Kot piše ob jubiljeni izdaji 70 let Mladinske knjige Martin Krpan:

"Povest o ljudskem silaku Martinu Krpanu z Vrha je leta 1858 napisal slovenski pesnik, pisatelj, kritik in jezikoslovec Fran Levstik. To je prvo pomembnejše delo slovenske pripovedne proze in je s svojim glavnim junakom tako rekoč ponarodelo, saj vsaka nova generacija odkriva v Krpanu kaj aktualnega. Zgodba, ki je nastala po motivih ljudskih pripovedk o boju med preprostim pogumnim velikanom iz ljudstva in tujim plemiškim nasilnikom, nagovarja tako mlade kot odrasle bralce. Martin Krpan je predstavnik dobrega in nravnega kmečkega sveta, neizmerno močan in pameten, šaljiv in dober. Samozavestno in odločno premaga Brdavsa, ki predstavlja grožnjo tujega, močnega osvajalca, neusmiljenega sovražnika."

 

Martin Krpan je v knjižni obliki prvič izšel leta 1917 s črnobelimi ilustracijami slovenskega slikarja in karikaturista Hinka Smrekarja. Za slikanico, ki je izšla leta 1954, je barvne ilustracije prispeval  slikar Tone Kralj. V tej podobi doživlja slikanica že sedemnajsti natis ( doslej 240 000 izvodov) in pomeni najbolj prepoznavno Krpanovo upodobitev..."

Knjiga, ki nas vedno znova vabi k branju... Prijetno literarno potovanje, drage bralke, dragi bralci...   

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko