Poezija

  • vitomil-zupan_59

Vitomil Zupan

Vladimira Rejc | 18.1.2017 | Komentarji 2

Drage bralke, dragi bralci, 18.1. 1914, se je rodil veliki pisatelj, pesnik, esejist, prevajalec, svetovljan... Vitomil Zupan.


O njegovi ustvarjalni poti in plodovitem ustvarjanju smo v Ventilatorju besed že večkrat pisali.  Prav tako predstavljali njegova dela.
Za današnji dan pa nekaj njegovih pesmi:

Evropa
(1941)
Ponoči romam po utrujeni Evropi,
po sencah, lučeh njenih šumnih mest,
strmijo k nebu spomeniki topi,
pijanci merijo širino mest.

(1943)
Ponoči romam po prestrašeni Evropi,
v temini marsikje utripa luč,
tam bede ljudje, ki strah jih je pred ropi,
umori, ječami, tiščijo ključ.

(1945)

Ponoči romam po zamišljeni Evropi,
sovraštvo, strah in skrb pospravlj z mej,
sede morilci na zatožni klopi,
spomin nasilja seli se v muzej.

(Vitomil Zupan: Pesmi iz zapora -1948-1954, uredila Ifigenija Simonović,2006)

Komentarji

  1. Ferenc Godina | 1.6.2017, 18:00
    Skupaj z Jožetom Jerovškom (op. Jože Brejc) je sedel na zatožno klop z Vitomilom Zupanom in Dušanom Pirjevcem - Ahacem. »Sodba v imenu« ljudstva jih je razglasila za krive, ker so »od osvoboditve pa vse do aretacije tvorili skupino za izvrševanje zločinov zoper javno moralo; v tem namenu so organizirali skupinske spolne orgije na način, ki ni v skladu z normalnim udejstvovanjem spolnega nagona«. In tako dalje. Več o Vitomilu Zupanu - Levitanu v Javorškovi knjigi Spomini na Slovence, str. 473 ("Levitan, znana fašistična mrha, se je v Jadranu stepel s komunisti. Kot napol poklicni boksar jih je krepko zdelal."), o Levitanu v knjigi spregovori tudi Katarina von Stein ("Levitan se je vedno prikazal, ko je potreboval večjo vsoto denarja.")
  2. Ferenc | 1.6.2017, 18:10
    Levitan je prvič izšel pred skorajda dvajsetimi leti, leta 1982. V njem prvoosebni pripovedovalec Levitan, zaprt zaradi političnih razlogov, opisuje dogajanje v zaporu in svoj tok misli, svoj boj s samim seboj, boj za preživetje in boj z institucijami. Če vsaj v obrisih poznamo Zupanov življenjepis (leta 1949 je bil obsojen za različne prestopke, od organiziranja skupinskih spolnih orgij prek smešenja ukrepov ljudske oblasti do ogrožanja zunanje in notranje varnosti države), potem nam je že na prvi pogled jasno, da je Levitan vsaj toliko kot fikcijski tudi avtobiografski roman Vitomila Zupana. Napisan z energijo, ki jo redkokdaj srečamo v slovenski literaturi, je Levitan osvežujoče in navdihujoče delo, ki nas hkrati vrača nekaj desetletij nazaj.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko