Nove knjige

  • ziga-spaget-gre-v-sirni-sve_500_0

Žiga Špaget je za punce magnet

Ventilator besed | 22.5.2019 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, o knjigi Aksinje Kermauner: Žiga Špaget je za punce magnet  (Založba Miš, 2018)smo že pisali in jo toplo priporočali slepim in slabovidnim, gluhim, naglušnim, gluhoslepim, tudi otrokom z motnjo v duševnem razvoju, oklevajočim bralcem in otrokom, ki še ne znajo dobro slovensko, saj je modro besedilo na dnu strani napisano tudi v lažje berljivi obliki.

Toplo priporočamo v branje tudi knjigo iste avtorice: Žiga Špaget gre v širni svet.

Za današnji dan pa še razmišljanje avtorice, Aksinje Kermauner:

Tipanki na pot

Žiga špaget je za punce magnet je nadaljevanje priljubljene tipanke Žiga špaget gre v širni svet, ki je bila izdana v brajici in kasneje v slovenskem znakovnem jeziku. Zakaj je glavni junak ravno špaget? Med vidom in tipom obstaja temeljna razlika: vid je čut na daljavo, ki deluje sintetično , informacija je takojšnja, tip pa čut na blizu, da dotik, stični čut, zato je pridobivanje informacij analitično in postopno, zaporedno. Napol kuhani špaget Žiga kot glavni junak v obliki valovite linije priročno omogoča slepemu postopno raziskovanje ilustracije od leve strani na desno. ...

Spiralna vezava je izbrana z namenom, da ima slepi bralec  pred seboj popolnoma razprto knjigo, s tem pa prosti obe roki za nemoteno raziskovanje slikanice.

Vsekakor zelo pomembna noviteta na slovenskem knjižnem trgu.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko