Nove knjige

 • img_8300
  MR
  Tatjana Pregl Kobe
 • portret4_0
  Ilustratorka Marija Prelog
 • ovitek_cunjasta_1_07
 • ovitek_2_tisk-1
 • ovitek-03
 • ovitek-4
 • ovitek_popravljen-5

O zbirki slikanic Cunjasta dvojčka

Vladimira Rejc | 23.2.2009 | Komentarji 0
 • Kdo bo popravil luno? ( 1. knjiga);
 • Čisto prava mamica ( 2. knjiga);
 • Ko bi bilo vedno tako (3. knjiga);
 • Prstki se lahko zmotijo (4. knjiga);
 • Najlepši sneženi mož (5. knjiga);
 • v tisku Čajanka za psa, mačka in papagaja (6. knjiga)
 • ter v pripravi Super taborjenje

Literarna in likovna ustvarjalka Tatjana Pregl Kobe je v novi zbirk slikanic Cunjasta dvojčka doslej izdala pet knjig; tik pred izidom pa je že njena šesta knjiga te zbirke: Čajanka za psa, mačka in papagaja. Zbirko domiselno in toplo ilustrira Marija Prelog.

 ... Ko se je Sanja vrnila, je njen mali bratec mirno spal. Pregrinjalo, posuto z modrimi spominčicami, je skoraz zdrsnilo s posteljice. Stopila je na prste, dvignila svoji drobni roki in bratca spet pokrila...“

Vsi otroci želijo take mamice in očke, ki bodo zanje vedno imeli dovolj časa. Ampak včasih to ni mogoče, zato otroci radi uidejo v svoj svet igrač, kjer drugače rešujejo svoje velike male težave. V zbirki slikanic Cunjasta dvojčka, ki izhaja v založbi Edina, sta tako deklici Sanji v pomoč Nina in Mihec, dvojčka iz cunj.

"To niso poučne zgodbice, niti enostavni opisi vsakdnajih dogodkov, ki jih doživlja nežna, zasanjana punčka. V zgodbicah so dovoljene tudi navihanosti, prave majhne vragolije, pa tudi pravljično domišljijsko vživljanje v vsakdnjanje dogodke. Glavna junaka sta cunjasta dvojčka Nina in Mihec, ki sta več kot samo punčkina prijatelja. Čeprav živi v srečni družini, kjer sta očka in mamica do nje in bratca ljubeča in pozorna, se že srečuje z majhnimi težavami, ki pa so zanjo seveda lahko zelo velike," pravi avtorica zbirke Tatjana Pregl Kobe.

Čeprav je za najmlajše otroke doslej napisala manj pesmic in zgodbic za otroke kot jih nosi v sebi, pa so bile vse do zdaj v petnajstih knjigah za mladino in otroke (od tega večino v slikanicah za najmlajše) objavljene zelo priljubljene, nekatere so v berilih, so tudi v antologiji slovenskih pesmi za otroke, nekaj je celo uglasbenih. V njenem predalu se je nabralo že dovolj novih, da jih z veseljem prebira najmlajšim, kmalu bodo v novih dveh slikanicah tudi objavljene. Tatjana Pregl Kobe je pesmice in zgodbice za otroke začela pisati, ko so bili majhni njeni otroci, zdaj so majhni njihovi otroci. Tako se vrti ta naš svet in zato pesmic in zgodbic ni nikoli dovolj. Ne njenih pesmic o sinku Potepinku in o majceni Punčki, ne njenih pesmic o navihanih otrocih, ki bodo izšle v slikanici Joj, kaj takega! Pa tudi njene zgodbice v novi zbirki Cunkasta dvojčka se ne bodo končale kar tako: veliko jih je že napisanih, za nekatere pa ima pisateljica že oblikovane osnovne ideje.

Ilustratorka Marija Prelog – glej no! – pa ima dvojčka kar doma, vendar sta že odrasla, sedaj že pridno študirata. A njunih norčavosti se še kako dobro spomni, da ji ni bilo težko nekaj svojih materinskih izkušenj prenesti v navihana junaka nove zbirke Cunjasta dvojčka. Ilustraorka in oblikovalka marija Prelog, ki je končala slikarsko specialko na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, ilustrira pravljice, pesniške zbirke, romane, monografije, učbenike in priročnike, v zadnjih letih pa ustvarja zase ciklus botaničnih slik – ilustracij. Z njenimi ilustracijami so do sedaj v tej zbirki izšle Kdo bo popravil luno?; Čisto prava mamica, kjer navihana dvojčka packata po lužah, mamica pa ju ... (ah, vsega pa res ne smemo povedati!); Ko bi bilo vedno tako; Prstki se lahko zmotijo, kjer bi Sanja rada pripravila očka do tega, da bi bil več doma – in pri tem ji seveda pomagata Nina in Mihec; Najlepši sneženi mož, kjer Cunjasta dvojčka na koncu pripravita punčki Sanji barvito presenečenje. Zato tudi slikanico z nenavadno privlačnim naslovom Čajanka za psa mačkla in papagaja, ki jo ilustratorka že pripravlja za tisk, že težko pričakujemo.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko