Nove knjige

  • nina_kokelj1

Nina Kokelj – Poletje s klovnom

Vladimira Rejc | 19.4.2009 | Komentarji 0

Tudi boleče bližine so,

je Besi dejal gospod

Safran, ki je bil

Mojster luči.

 

 

Pisateljica mlajše generacije, Nina Kokelj, tudi avtorica najnovejše knjige Poletje s klovnom, ki je izšla pri Študentski založbi v Knjižni zbirki Beletrina, daje vtis, kot da živi svojo literaturo, ko z izredno pripovedno močjo opisuje svet drugačnosti.

 

Vse je nekakšen gigantski proces, ko se ji razmišljanje osredišči in nastopi čas pisanja, vse se staplja v eno samo celoto, ki je Nina Kokelj. Navdihujeta jo svet in življenje v vseh niansah.

 

Trpka bolečina. Gnev. Lepota. Ljubezen. Upanje. Vse, kar se da opaziti, prepoznati, ubesediti. Tisti široki razpon med svobodo in predanostjo. Vse to me napaja.

 

 

Za Nino Kokelj je pisanje velika sreča.

 

So stvari, ki jih vidim, vem, srečam, opazujem. Pa nikoli ne bodo moje, ampak nič zato. Glavno, da jih »vzamem k sebi«, vase; oplodim s svojim umom in duhom in dam naprej.

Zapisane. Za večnost. Za ljudi. Verjetno si laskam, če zapišem, da je v meni prometejski duh.

Nabiram. Tudi sonce. Ogenj. Vse to dajem ljudem.

Ta vizija, morda popolnoma pretirana, mi daje moč.

 

Pisateljica Nina Kokelj, rojena v Kranju, zdaj pa živi in ustvarja v Ljubljani, kjer se ukvarja tudi z novinarstvom, amaterskim gledališčem, pisanjem scenarijev za lutkovne predstave, televizijske oddaje in film, je že sredi devetdesetih vzbudila pozornost s svojimi kratkimi zgodbami.

S knjižnim prvencem Milovanje, ki je prav tako izšel pri Študentski založbi v Knjižni zbirki Beletrina (1998), je presenetila slovenske bralce s povsem samosvojim slogom, ki je še najbliže magičnemu realizmu. Nina je prejela nagrado za knjižni prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu in bila nominirana za nagrado Kresnik. Tudi njen drugi roman Sviloprejka (prav tako je izšel pri Študentski založbi) je navdušil slovensko bralno publiko (2002).

Nina pa je pravi magnet tudi za tkanje otroške literature. Za slikanico Deček na belem oblaku je na bolonjskem knjižnem sejmu prejela naziv White Raven.

 

Poletje s klovnom je ljubezenski roman, v katerem pisateljica opisuje ljubezensko razmerje med umetnikoma, slikarko Beso in klovnom Shamrano. Hkrati pa je to knjiga o žalosti, samoti, hrepenenju.

 

Avtorica spremne besede Karmen Klavžar je zapisala: »Nabrekla, nasladna poetika izničuje Besino žalost ob vztrajnem, gluhem klovnovem molku, Beso pa skozi njeno osebno in umetniško pustolovščino spremljajo ljubeči arhetipski liki: Tri morske ciganke, Sestrica prek morja, Astronom, Malčica Zlatica, Silak …

… Ljubezenski roman nas tajinstveno, skupaj z Nino, prepušča v mozaik ene od pravih ljubezni; naj mi umetnik Balašević oprosti, ker ne znam opisati brez njega: »sve prave so ljubavi tužne«.

… Ko bi hoteli (in moramo, čeprav nočemo) dregniti v pravost žalosti Nininega romana, odzvanja jedko, zatemnjeno; nekako tako, kot bi se čajekuhež premislil in namesto prevretka serviral poparek …«

 

V romanu so stkane nitke ljubezni. Knjigo je ustvarila izjemna pisateljica v enem samem poletju … Nekaj posebnega so tudi ilustracije Maje Babič Košir.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko