Nove knjige

  • skrivnost_smrti

Končno v slovenščini: Skrivnost smrti! Si bil na vrt? Si videl smrt? Se jo kaj bojiš?

Jani Urbanc | 16.9.2009 | Komentarji 0

SKRIVNOST SMRTI

Založba: Augsburg Naam

Avtor: Sant Kirpal Singh

Vezava: broširana, 112 strani

Knjigarne: Mladinska knjiga, Buča, Vale Novak ...

„Smrt je največja skrivnost življenja, ki že od davnih časov bega človeštvo. Navkljub vsem prizadevanjem razvozlati to skrivnost ostaja smrt tako nedoumljiva kot poprej.Učitelji z najvišjega nivoja, Sant Satguruji ali popolni Učitelji, ki prihajajo s področja nesmrtnosti in so eno z Neskončnim, poznajo skrivnost smrti. Učijo nas, da smrt ni to, kar se nam zdi, temveč da je ponovno rojstvo v življenje, o katerem na tem svetu ne moremo niti sanjati. Smrt je kot zaton sonca na eni in njegov vzhod na drugi strani zemeljske oble. Učitelji nam pokažejo, kako lahko premagamo na videz nepremagljivo in strašljivo smrt ter se osvobodimo strahu. Zagotavljajo nam, da ne umremo, ampak odvržemo samo fizični ovoj in živimo naprej v drugih telesih, astralnem ali kavzalnem, ter se dvigamo, vse dokler ne spoznamo svoje Božanske narave in se zedinimo z Bogom, ki je vseprežemajoča Zavest in blaženost.

Na naslednjih straneh bom poskušal opisati, kako je mogoče razrešiti to težko uganko. Ta študija na preprost način razlaga sicer težko razumljive ezoterične nauke in pojasnjuje, kakšna je vez med telesom in dušo. Prav tako nudi metode, s katerimi lahko obvladujemo um, kajti le tako se bomo dvignili nad telesno zavest in spoznali, kaj je smrt, ki bo prej ali slej doletela vsakogar.

Veličina popolnega Učitelja ni le v tem, da nam posreduje teoretično znanje, temveč predvsem v tem, da nam podari neposredno notranje izkustvo. Nauk popolnih Učiteljev je duhovna znanost, ki nam omogoča izventelesno izkustvo, s čimer se nam odstrejo nepregledna prostranstva višjih svetov nepopisne lepote. Vse to lahko doživimo, dokler bivamo v fizičnem telesu. O osvoboditvi lahko govorimo samo, če jo doživimo tukaj in zdaj.

Pot k Duhu in Božji Moči je vedno dostopna tistim, ki iščejo Resnico, toda na cilj lahko prispemo le zahvaljujoč Božji milosti, ki deluje skozi Boga-človeka. Kdor koprni po Božji ljubezni, bo zagotovo našel pot k Njemu. K tistim, ki resnično ljubijo Boga, pride Bog v preobleki Učitelja, da bi jih odvedel nazaj k sebi. Njegova Svetloba naj osvetljuje pot vsem, ki hrepenite po življenju Duha in vas vodi k Bogu-človeku, ki izžareva to Svetlobo.

Iskreno se zahvaljujem Shri Bhadru Seni in drugim predanim dušam, ki so dolge ure pregledovale rokopis in pripomogle k temu, da je to delo zagledalo beli dan.

25. avgust 1968, Kirpal Singh”

Odlomek:

Življenje, ki je »pozitivna« manifestacija Najvišjega Bitja, ni podvrženo »negativnosti« smrti. Le-ta ne more ugasniti večnega plamena življenja.

Na tem svetu je ves čas prisoten popolni Učitelj, ki uči, da sta življenje in smrt samo besedi v svetu dvojnosti, ki opisujeta le različni stanji zavesti notranjega Bitja. Življenje in smrt sta vidna in nevidna stopnja v kozmičnem ciklusu, ki ju preide notranji človek. Strašljiva, grozljiva smrt je v resnici rojstvo notranjega človeka v življenje, ki je lahko mnogo lepše in srečnejše kot je bilo doslej. »Smrt, ki vzbuja strahospoštovanje in srce napolnjuje z bolečino,« pravi Kabir, »je zame glasnik radostnega Življenja, zato se je veselim.«

Življenjepis avtorja Kirpala Singha je objavljen v  Vtisi in razmišljanja. In še utrinek  iz zbirke Luč delfina pesnika Miklavža Komelja:

Bežim zato, da me lahko kdo ujame.

Dlan je zato, da mi jo kdo prebode.

Tako sem se naljubil te svobode,

da mi nihče ničesar ne verjame.


Nihče si več ne upa potegniti

po mojih žilah z violinskim lokom.

Podobno se godilo je prerokom,

ko jim je Bog ukazal govoriti.


Svojo prerokbo ti težko povem,

njen jezik je za mojega pretrd.

Iz nje sem se naučil, kakšna sreča


je plavati v zalivu čisto nem

in začutiti, da se v plučih veča

tisto življenje, ki mu praviš Smrt.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko