Nove knjige

  • knjige11_ohlleben_s

Peter Wohlleben: Skrivno življenje živali

Vladimira Rejc | 14.8.2017 | Komentarji 0

Peter Wohleben, avtor predstavljene knjige Skrivno življenje živali, si je že kot otrok želel postati okoljevarstvenik. Študiral je gozdarstvo in je bil kot dvajset let uradnik na deželnem gozdnem gospodarstvu. Odločil se je, da bo uresničil svoje ekološke sanje. Danes vodi okolju prijazno gozdarstvo na območju gorovja Eife. Tam se zavzema za obnovitev pragozdov.

Je avtor številnih knjig, nekaj posebnega je njegova knjiga Skrivno življenje dreves.

Skrivno življenje živali je izjemna, čustveno nabita knjiga, napisana v živahnem jeziku, z bogatimi metaforami. O skritem svetu čustev; o ljubezni, žalosti, sočutju...

Kje se skriva duša?

"Zdaj pa se posvetimo še tistemu, ki je očem skrito: imajo živali tudi dušo v smislu nesnovnega organa? Kaj je sploh duša? Zanimivo je, da ima slovar zanjo več razlag, kar pomeni, da ni enoznačnega razumevanja duše. Prva razlaga je bila, da gre za skupek človekovih čustvenih, miselnih in voljnih značilnosti" ( Slovar slovenskega knjižnega jezika). Druga razlaga zajema nesnovni del človeka oziroma nematerialno , neumrljivo biszvo človeka" (SSKJ), ki po verskih predstavah živi dalje tudi po smrti. In ker tega ne more nihče preveriti, se bom osrodetočil na prvo razlgo...

Osebno kljub vsemu ne verjamem življenju po smrti. Občudujem vse, ki so lahko prepričani vanj, a moje predstavne zmožnosti ne zadostujejo za kaj takšnega. Zato mi zadostuje prvi, znanstveni opis duše, ki jo rad pripisujem vsem živalim..."

(Odlomek iz poglavja KJE SE SKRIVA DUŠA?)

Drage bralke, dragi bralci, ste knjigo že prebrali? Svoja razmišljanja o knjigi nam pošljite na vladka@ventilatorbesed.com Kvalitetne zapise bomo objavili v Ventilatorju besed www.ventilatorbesed.com Veliko ustvarjalnosti in izvirnih idej, drage bralke, dragi bralci.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko