Nove knjige

  • zalozba_0

James Willard Schultz: V velikem apaškem gozdu ( Zgodba Osamljenega Skavta)

Vladimira Rejc | 25.10.2018 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, Založbo Grlica in njihove knjige smo v Ventilatorju besed že večkrat predstavljali.

Ste že prebrali knjižno noviteto: James Willard Schultz: V velikem apaškem gozdu ( Zgodba Osamljenega Skavta)?

Zakaj so napisane vse tri besede z veliko začetnico (Zgodba Osamljenega Skavta)?

Drage bralke, dragi bralci, podajte se na zanimivo literarno potovanje.

Založba Grlica vsekakor in vedno poskrbi za zanimive knjižne novosti. Mene je knjiga zelo navdušila. Prav tako mojo hčerko. Kdo pa je glavni literarni junak v Zgodbi Osamljenega Skavta?

Glavni junak je fant Georgeu, ki je premlad, da bi služil domovini na bojišču med 1. svetovno vojno. Vse se dogaja v velikem Apaškem gozdu. Gre za resnično zgodbo. Georgeu se odliči, da postane skavt in bo s tem koristen član skupnosti. Na gori Mount Thomas (Arizona) dobi službo požarnega opazovalca. Vseskozi ga obdaja vzpodbudna misel: " Sam, nikakor pa ne osamljen!"

V pripovedi se vseskozi prepletajo slavospev lepoti čudežne narave, skrivnost mogočnega drevja ter visokogorja. Za naravo je potrebno vseskozi skrbeti; jo čuvati in živeti z njo. To se glavnemu junaku potrjuje v stikih z drugimi, zlasti s setro, mladim Hopijem in njegovimi starešinami.

V knjižni noviteti V velikem Apaškem gozdu spoznamo resničen pogum, domiselnost, iznajdljivost mladega skavta, saj naleti na srečanje z medvedom,iz koče mu izgine hrana... Poučimo se tudi nekaj o preteklosti Ljudstva Miru.

 

 

Sam na gori Mount Thomas

Bilo je osemindvajsetega maja, ko je nadzornik Winn prijezdil na naše posestvo z novico, da sem sprejet v njegovo skupino požarne straže in da bom zadolžen za Mount Thomas. To najvišjo opazovalnico sem si izmed vseh najbolj želel, vendar si nsiem upal niti pomisliti, da mi jo bodo dodelili. Prepričan sem bil, da je bila namenjena nekomu bolj izkušenemu. Na Mount Thomasu sem bil že večkrat, in čeprav se na vrhu nikoli nisem zadržal več kot uro ali dve, se mi je kraj zdel tako privlačen, da sem nenehno hrepenel po priložnosti, da bi tam preživel več dni.

Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v prvem poglavju Sam na gori Mount Thomas

(James Willard Schultz: V velikem Apaškem gozdu, Zgodba Osamljenega Skavta, Založba Grlica, 2018)

 

Sklonil se je in se odplazil po rovu, njegovi možje, mladi Hopi in jaz pa smo mu sledili, vendar nam je z roko nakazal, naj počakamo zunaj. Postavili smo se pred vhod in zaslišali, kako je zaklical: " Hej, vi! Henry King in partnerja! Takoj pridite iz jame!" Vse je bilo tiho. Zadrževala sva sapo in poslušala v upanju, da ne bo zadonel pok iz orožja.

Zaklical je še enkrat: " Rekel sem, da pridite iz jame. Nobene druge možnosti nimate. Tam notri vas bo slej ko prej pobralo od lakote in žeje!"

Tokrat smo zaslišali nekakšno mrmranje, nato pa se je razločno oglasil dezerter:" Pridemo, če nas ne boste usrelili." ... ... ...

 

S sestro sva se vrnila z gore in prevzela nagradi za ulov dezerterja in medveda. Kožo Double Killerja sva poslala mlademu Hopiju, ki jo je, kot nama je obljubil, prodal nekemu turistu za štiristo petdeset dolarjev in nama poslal poštno nakazilo za tristo dolarjev, midva pa sva mu poslala del, ki smo ga skupaj prislužili. Od takrat se nismo več slišali... ... ...

 

In tako se je za Osamljenega Skavta, kakor so me poimenovali moji družinski člani, končalo tudi to nadvse zanimivo poletje.

(James Willard Schultz: V velikem Apaškem gozdu, Založba Grlica, 2018)

 

Majda Šulc je na hrbtno stran knjige zapisala: " Čustva so neizmišljena in resnična, družinski odnosi med prebivalci so preprosti, neobremenjeni in prijetni. Ljudstvo Miru in njihova povezanost z naravo, je kot otoček sredi morja. Očara iskrenost in dejanskost, ki veje iz pripovedi."

Vsekakor knjižna noviteta James Willard Schultz: V velikem Apaškem gozdu, v prevodu Sonje Uran Šinigoj, je vredna branja.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko