Kolumne

Brati pomeni rad imeti otroka

Dr. Manca Košir | 17.2.2010 | Komentarji 0

Brati majhnemu otroku, ki tega še ne zna sam, pomeni izkazovati mu ljubezen. Pomeni pokazati mu, da nam je mar zanj, da smo srečni, če smo z njim skupaj.

Zato mislim, da velja otroku brati od trenutka, ko vemo, da se je naselil v našo maternico. Že takrat prebrati kakšno lepo pesmico zanj, mu jo zapeti, prebrati kratko pravljico. Da bo poslušal naš glas. Ko se bo rodil, ga bo nemudoma prepoznal, ta glas, ki mu je bral. Ob njem se bo počutil varnega in ljubljenega, to pa je edino pomembno, kar otrok zares potrebuje.

 

Otroci imajo radi ponavljanje. Umirja jih znani ritem, umirja jih poznana vsebina. Zato se ne naveličajo ene in iste zgodbice. Če kaj narobe preberemo, nas bodo celo popravili. Branje znanega besedila je zanje ritual ljubezni in varnosti.

 

Dva različna otroka, dve različni knjigi. En večer naprej beremo prvemu in nato drugemu, drugi večer red obrnemo. In vedno naj oba poslušata hkrati, ne glede na to, za koga je zgodbica. Tako bomo skupaj tvorili malo, varno skupnost, gnezdo pripadnosti, v kateri so brane besede kot zlata jajčeca.

 

Poslušati pravljice prek kaset in DVD-predvajalnikov nikakor ni isto kot poslušati jih v materinem ali očetovem naročju, z njenim, z njegovim glasom! Tehnika nikoli ne more vzbudi občutka ljubeče naklonjenosti, kar naredi živo branje.

 

Mitološke bajke in basni so primerne za večje predšolske otroke, če imamo dovolj potrpljenja, da jim pojasnimo junake in napletemo o njih še kaj, kar ne piše v knjigi. Otroci želijo poslušati to, kar lahko razumejo. In če znamo narediti mitološko besedilo zanimivo in razumljivo, je primerno za branje.

 

Poezija je kot mavrica, ki povezuje zemljo in nebo. Je božja oblika izrekanja. Zato – branje poezije vedno in povsod. Zvezdana Majhen, denimo, piše prelepe pesmice za vse starosti. Boris A. Novak in Dane Zajc začarata s svojo poezijo ... Je pa seveda en pomemben pogoj za branje poezije: da ta domuje v srcu tistega, ki bere.

 

Na počitnice naj ne bi šli nikoli brez knjig v nahrbtniku ali kovčku. Najljubše otrokove knjige so del njegovega življenja kot ljube mu igrače. Eno in drugo je potrebno vzeti s seboj, kadar gremo od doma, da se bo otrok v novem okolju počutil domače in varno. Seveda ne preveč, eno igračko, knjigico, dve pa vsekakor.

 

Branje otroku/otrokom se vedno obrestuje. Ker vzpostavlja zlato vez ljubezni, ki je kot popkovina med beročim in otrokom. Otrok je nikoli, nikoli ne bo pretrgal ali pozabil nanjo. Branje je del srečnega življenja, ki je najpomembnejši kapital za prihodnost naših otrok.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko