Kolumne

Beremo z Manco Košir

Dr. Manca Košir | 10.12.2010 | Komentarji 0

Dr. Ruth K. Westheimer: SEKS ZA TELEBANE

Svetovno znana spolna terapevtka, ki jo ljubkovalno kličejo kar dr. Ruth, je spisala imeniten priročnik za uživaško, zdravo in varno spolno življenje vseh, ki so za to sposobni, to pa zanjo pomeni ne otroci, temveč prav vsi ostali, mladi in zelo stari, invalidni in homoseksualni pa še kakšni drugačni, kajti v vseh teče strastna rdeča kri, ki hoče spraviti telo do vrhunskih užitkov in srce do radostnih čustev. Seks za telebane (Pasadena 2010) je potemtakem priročnik za (skoraj ) vsakogar in splača se ga vzeti v roke.

 

Sama priročnike najprej sodim po tem, KDO jih je napisal. Psihologinja in terapevtka dr. Ruth Westheimer – v Nemčiji rojena družini ortodoksnih Judov, med drugo svetovno vojno je živela v sirotišnici v Švici, po vojni emigrira v Izrael, od tu odide študirat v Francijo in se leta 1956 preseli v New York --, danes 82-letna gospa živahnega duha, je na področju seksualnosti kulturna ikona. Že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je po ameriškem radiu, televiziji, v časopisju in knjigah govorila o spolnosti tako, kot pred njo (še) niso. Temperamentna trikrat poročena ženska, ki je bila (kljub 140 cm nizki postavi) izurjena ostrostrelka v izraelski vojski, je znala zadeti z besedami. Naravnost, kratko in duhovito.

 

Kot se za dober priročnik spodobi, tudi Seks za telebane začne pri začetku. O tem, zakaj imamo ljudje spolne odnose (ne le za pridelavo naslednikov, temveč vse bolj za užitek!), in kako jih narediti dobre do konca svojih dni. Treba je vedeti, da je dober seks posledica naklonjenih, kakovostnih medčloveških odnosov in ne obratno. In vredno je poznati tako svojo dušo kot telo, njune potrebe, in potrebe partnerja, od občutljivosti ščegetavčka/penisa do romantične intimne bližine ob svečah. Za kar velja delati. Kajti spolna nepismenost je pogosta kljub medijski zasičenosti z njo. Predvsem je treba imeti zaupanje vase. Gojiti dobro samopodobo, kamor sodi odgovornost za svoje odločitve. Celo šepav zakon se da osvežiti in vnesti veselje v spalnico, (na)uči dr. Ruth še tako hude telebane, ko našteva sladke »darove bogov« za boljše odnose in radosten seks. Na začetku knjige imamo plonk listek, na katerem so napisani super nasveti. Denimo: Pred seksom zamenjajte rjuhe ali namizni prt. Penis je silno občutljiv, in to čustveno, zato kritike ne prenaša najbolje. Pa: vagine so različnih oblik in velikosti, vsem pa prijajo komplimenti in pohvale. In tako naprej v tem stilu. Največjo zavzetost dr. Ruth pokaže v obsežnem poglavju o zdravem spolnem življenju. Opozarja: Na posledice mislite pred seksom in ne po njem! Nase morate paziti na več načinov, ne le z majhno gumico. Na primer z odkrivanjem značaja morebitnega partnerja. Pa tudi s testom za HIV!

 

Seks za telebane je koristen priročnik za dobre medosebne odnose in za odličen seks. In je hkrati učbenik življenja, ki sporoča najpomembnejše reči: veselite se, da ste. Veliko se pogovarjajte in govorite resnico. Ljubite se med seboj in veselo seksajte ne od zgodnjih, pač pa do poznih let. Pri tem ne pozabite na varnost, a ta bo zagotovljena, če boste znali vzpostaviti iskreno, zaupno bližino in si vzeti čas za intimo. Ter pri tem uporabljati vse, kar nam je bog daroval. »Da bomo postali dar sami sebi in se potem pre-dali ljubemu/ljubi kot veselo oznanilo,« piše na platnicah.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko