Kolumne

BEREMO Z MANCO KOŠIR

Dr. Manca Košir | 5.2.2011 | Komentarji 0

Neža Maurer: Litanije za mir

Priljubljena pesnica Neža Maurer večkrat pravi, da nam sploh ni hudo. Kajti zares hudo je samo takrat, ko je vojna. Sama jo je doživela in ve, o čem govori. Zato je že pred leti spisala Litanije za mir, ki jih je zdaj ponatisnila v zbirki Zrno založba Sanje v lepi zlati svilnati izvedbi. Tudi Neža piše o vojnih grozah, o beguncih, vojakih, materah in otrocih. Poziva: Ne ubijajte!/ Rešite sebe/ in nas.

 

Kot Križnar tudi Neža Maurer ve, da pred hudim zapiramo oči. A ko nočemo videti – zaradi pohlepa, zaradi oblasti smo v vojnah! -- tudi občuti ne moremo več:

Zaprem oči./ Zapiram srce. In postavljamo ograje, da ne bi zlo prišlo do nas. A azila ni./ Naš čas je s križi zaznamovan. Afrika lahko že jutri potrka na naša vrata, saj bodo begunci iz puščav in opustelih pokrajin hiteli proti vodi. In Slovenija ima veliko voda … Zato je treba brati Litanije za mir. Z vsem srcem in dušo zavračati brezobzirne multinacionalke, pogoltne banke in domišljave politike, ki uničujejo planet Zemljo in človeštvo. S svojim licemerskim obnašanjem in hinavščino, ki jo Neža Maurer tako natančno opredeli in v eni sami pesmi pove, za kaj v Afriki, v Afganistanu in še mnogo kje v bistvu gre:

 

Smrtna obsodba

 

Odpravili smo smrtno obsodbo.

Za zločince.

Iz dneva v dan

pa zbrano, vzvišeno,

ob zelenih mizah,

na čistih listih papirja,

po natančnih zemljevidih

izrekamo in podpisujemo

smrtne obsodbe

za cele narode …

Nedolžnih.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko