Učenje

  • 220px-henry_the_navigator1

Ali ste slišali za portugalskega princa, Henrika Pomorščaka?

Vladimira Rejc | 25.2.2019 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, kaj veste o PRINCU IN NJEGOVI POMORSKI ŠOLI?

Ali ste slišali za portugalskega princa, ki se ga je prijelo ime Henrik Pomorščak? Leta 1418 je ustanovil pomorsko šolo. Ta šola je pomorščake naučila veliko koristnega. Predvsem navigacije, kartografiranja in uporabe pomorske opreme. Na čisto prvih oceanskih potovanjih so se držali kopnega, saj so jadrali tesno ob afriški celini. Mimogrede... vmes so se ustavili za kakšen roparski pohod, da bi se čimbolj otovorili z zlatom, srebrom in sužnji.

Dolgoročno pa so si prizadevali priti v Indijo, o kateri so slišali že toliko lepega - predvsem od tistih, ki tam še nikoli niso bili. Pri tem pa so jih, tako kot kasneje Krištofa Kolumba in večino morjeplovcev, grele sanje sanje o neizmernih zakladih daljne Azije. Prvi, ki je na ta način prispel v Indijo, je bil Vasco da Gama, pot pa mu je uspela tudi zaradi karavele - jadrnice, ki je bila v tistem času hitrejša in okretnejša od vseh drugih.

Portugalski vladarji so v tistem času pokazali veliko daljnovidnost, saj so svojim trgovcem dovolili čezmorska trgovanja le pod pogojem, da obenem tudi raziskujejo.

Prizadevanja princa Henrika pa so bila skoraj preroška, saj jih imamo lahko za prvo dejanje kasnejšega načrtnega in sistematičnega osvajanja sveta. V naslednjih stoletjih so evropske države v resnici osvojile in si podredile ves svet. Vse bolj je postajalo jasno, da se bo moč posamezne države kmalu merila po moči njene mornarice in da bo svet osvojil tisti, ki bo hitrejši na morju. Portugalska z ugodno lego ob Atlantskem oceanu je na ta način postala ena od velikih kolonialnih sil in kmalu zavladala ozemlju, stokrat večjemu od same sebe.

Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v knjigi Lucije in Damijana Stepančiča (Založba Miš, 2011) z naslovom: Kako so videli svet.

Drage bralke, dragi bralci, kako vi vidite svet? Radi potujete? Raziskujete? Svoja razmišljanja nam lahko pošljete na vladka@ventilatorbesed.com

Kvalitetne zapise bomo objavili v Ventilatorju besed www.ventilatorbesed.com

Veliko potovanj, drage bralke, dragi bralci.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko