Učenje

  • 131108091318_1_540x360

Lososi

Vladimira Rejc | 5.3.2019 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, ali ste vedeli, da vsako leto lososi potujejo po reki Kolumbiji nazgor v reko Snake vse do slapov Shoshone. V tem času so v reki milijoni teh rib. Tisočletja so bili lososi glavni vir hrane za indijanska plemena, ki so živela ob reki Snake. Najmočnejši plemeni sta bili Nez Perce in Šošoni.

Kako zraste losos? Da odložijo ikre, lososi potujejo po reki navzgor, dokler ne dosežejo kraja, kjer so se sami izlegli. Tam samičke v prod rečnega dna skopljejo jamice in vanje odložijo ikre, ki jih samčki nato oplodijo, samice pa jih znova obložijo s prodom. Po drstenju lososi poginejo.

Več mesecev traja, odvisno od temperature vode, da se iz iker izležejo mladice. Za preživetje potrebujejo hladno, čisto, s kisikom in hranilnimi snovmi bogato vodo. Različne vrste mladic lososov ostanejo v reki od več mesecev do več let, preden odplavajo v morje. Hranijo se z rakci in ribicami.

V morju lososi zrastejo v velike ribe. Največji merijo meter in pol ter tehtajo štirideset kilogramov. Po več letih spolno dozorijo in se podajo na dolgo potovanje nazaj do rojstnih krajev v sladki vodi. Preplavajo lahko tudi 4000 kilometrov, na poti so včasih kar eno leto.

Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v knjigi Vodna Mania - jezera in reke ( Špar, Ljubljana)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko