Učenje

  • nikolaus_kopernikus

Kaj veste o Nikolaju Koperniku?

Ventilator besed | 18.3.2019 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, kaj veste o Nikolaju Koperniku (1473-1543)?

Kako lahko nekdo, ki ni bil nikoli v vesolju, ugotovi, da se Zemlja vrti okoli Sonca in ne obratno, kot so verjeli dolga tisočletja? Nemogoče? Za veliko večino ljudi prav gotovo, Nikolaj Kopernik, pa je vendar prišel do tega spoznanja. In to že v 16. stoletju, ko se o vesoljskih odpravah nikomur še ni niti sanjalo.

Stara podoba sveta in Osončja je bila na moč preprosta. Ljudje so si predstavljali, da je Zemlja v središču celotnega vesolja. Sonce, Luna in zvezde se vrtijo okoli nje...

Nikolaj Kopernik, po rodu Poljak, je bil duhovnik, hkrati pa eden od genijev renesanse, ki se je ukvarjal praktično z vsem... Najbolj pa je zaslovel s svojimi astronomskimi izračuni. Tako je ugotovil, da večina matematičnih težav, ki so dušile tedanjo astronomijo čudežno izgine, če le spremeni osnovno predpostavko in v središče postavi Sonce namesto Zemlje.  Prave slike vesolje torej ni videl, pa si jo je izračunal. Astronomija je namreč še veliko več kot zgolj gledanje v zvezde.

Kopernik je bil sicer znanstvenik, tudi mislec, umetnik... Astronomija je po njegovem glava plemenitih umetnosti, največje dostojanstvo svobodnega človeka...

Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v knjigi Lucije in Damijana Stepančiča: Kako so videli svet? (Miš, 2011)  

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko