Učenje

  • fcc43717713dfa3b5e15e88523fa473b-md_2

O vrtovih

Ventilator besed | 20.3.2019 | Komentarji 0

Ali ste vedeli...

Vrtovi so ljudem od nekdaj veliko pomenili.

Drage bralke, dragi bralci, imate radi vrtove? Jih občudujete? Imate svoj vrt, ki vam veliko pomeni?

Vrtovi še vedno predstavljajo zelo prijeten kraj, kjer si je mogoče odpočiti sredi bujnega rastlinstva, hkrati pa biti doma in v naravi. Že zelo zgodaj so jih imeli za zemeljski posnetek raja, lahko pa so jim služili tudi kot idealen kraj za meditacijo. Bogataši so iz vrta naredili statusni simbol. Z bogatimi vrtovi so razkazovali tako bogastvo kot domišljijo in slog.

V dobi velikih odkritij so ljudje željno opazovali vse novo in tuje, čeprav je bil za resnična potovanja primeren le malokdo. Navdušenje nad eksotičnimi rastlinami in živalmi iz daljnih krajev je bilo neizmerno, prav tako občudovanje najrazličnejših arhitekturnih čudes. Daljave so burile domišljijo... Marsikdo si je zaželel, da bi imel vse lepote sveta kar doma, na lastnem vrtu.

Gosposki vrtovi so bili ogromni. Omogočali so dolge, zasanjane sprehode, ki so se jih lastniki trudili polepšati z nenavadnimi rastlinami, ribniki in kipi.

Proti koncu 18. stoletja je med plemiči,naveličanimi pretirano urejenih vrtov, prišel v modo tako imenovani krajinski slog.

Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v knjigi Lucije in Damijana Stepančiča: Kako so videli svet (Založba Miš, 2011).

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko