Učenje

  • pirati

Kaj veste o prvih piratih?

Ventilator besed | 9.5.2019 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, kaj veste o prvih piratih? Če pomislite na gusarja, si boste verjetno predstavljali živopisnega moškega v dolgem suknjiču, z ukrivljeno sabljo, prevezo čez oči?

Ta podoba temelji na piratih iz 18. stoletja, vendar je to samo eno od obdobij v dolgi in nasilni zgodovini piratstva.

Ljudje že tisočletja plujejo po oceanih in prevažajo dragocen tovor, ki ga želijo prodati v različnih državah. Prav tako dolgo se po morjih potikajo gusarji, ki v želji po dobičku napadajo ladje in obalna mesta.

Stare Egipčane so "pomorska ljudstva" napadala že v trinajstem stoletju pred našim štetjem.  Tudi stari Grki in Rimljani so se soočali s pirati. In ko se je v srednjem veku povečalo pomorsko trgovanje, se je z njim povečala tudi grožnja zločinske dejavnosti na morju.

Drage bralke, dragi bralci, če te čudovite knjige  z naslovom Najlepša knjiga: Pirati in tihotapci (Moira Butterfield; predgovor: kapitan Stephen Bligh; Založba Učila) še ne poznate, toplo priporočam v branje.

Zanimiv je tudi slovarček na zadnji strani, kot na primer:

zlata doba gusarstva - obdobje med letoma 1670 in 1730, ko je bilo pred ameriško obalo in v Indijskem oceanu gusarstvo nekaj vsakdanjega.

gusarska zastava - zastava, s katero so gusarji signalizirali napad.

premec - sprednji del ladje.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko