Učenje

  • luxeed_keyboard_black

Skrivnosti tipkovnice

Andreja Stajnko | 23.4.2010 | Komentarji 0

Za uspešno delovanje v informacijski dobi je treba biti računalniško pismen. Definicija pojma računalniške pismenosti nekoliko variira. Na splošno pa prevladuje splošen konsenz, da je računalniško pismen vsakdo, ki zmore uporabljati osnovne programe najbolj razširjenega operacijskega sistema Windows, med katere spadajo Microsoft Word, Microsoft Internet Explorer in Microsoft Outlook. Na tržišču je kar nekaj obsežnih priročnikov in računalniških tečajev, ki računalniškega analfabeta, če takšni še obstajajo, pripravijo na bližnje soočenje z enim najosnovnejših pripomočkov v vsakem gospodinjstvu, z osebnim računalnikom.

Čeprav je mnogo uporabnikov osebnih računalnikov razvilo določeno mero sožitja z napravo, ki jih spremlja pri delu in v zasebnem življenju, pa je marsikdo pri usvajanju znanja o programih najbolj razširjenega in razvpitega operacijskega sistema spregledal nekaj koristnih in uporabnih informacij o delovanju tipkovnice, na prvi pogled trivialne komponente, ki je nepogrešljivi sestavni del vsakega osebnega računalnika.

Večina ljudi tipka z dvema prstoma. Slepo ali desetprstno tipkanje pa je gotovo veščina, ki se koristno obnese pri tipkanju diplome, magisterija ali doktorata, pa tudi pri tipkanju poročil ali prošenj za službo. Osnovni položaj prstov pri desetprstnem tipkanju je kazalec leve roke na tipko za črko F, kazalec desne roke na tipko za črko J. Obe tipki sta na večini računalniških tipkovnic označeni z izbočeno vodoravno črtico. Zdaj veste, zakaj. Položaj ostalih prstov na levi roki: sredinec na D, prstanec na S, mezinec na A. Položaj prstov na desni roki: sredinec na K, prstanec na L, mezinec na Č. Palca sta naslonjena na tipko spacebar oziroma preslednico, mezinec pokriva tipke shift, enter in backspace. Če besedo tipkamo z levo roko, na tipko shift pritisnemo z desnim mezincem in obratno. Vsak prst pokriva še tipke, ki so nad in pod njegovim osnovnim položajem na tipkovnici. Tudi pri desetprstnem tipkanju velja star pregovor: vaja dela mojstra. Če boste predano vadili, boste veščino, ki je z žensko emancipacijo prišla na slab glas, osvojili v enem mesecu. Na internetu obstaja tudi poseben programček za merjenje hitrosti vašega tipkanja, najdete ga na: http://www.rimskacesta.org/test-hitrosti-tipkanja/. Povprečna hitrost tipkanja naj bi znašala 300 do 400 udarcev na minuto, posebej izurjeni zmorejo tudi do 500 udarcev na minuto.

Ko se boste naučili desetprstnega tipkanja, boste ugotovili, da vas uporaba miške upočasnjuje. Računalniški navdušenci in programerji se pri uporabi računalnika znajdejo tudi brez miške, sleherniku pa bo v pomoč že nekaj osnovnih ukazov, ki jih lahko izvedemo kar s tipkovnico.

Med besedami se pomikamo s kombinacijo tipk ctrl+puščica desno oziroma levo. Na začetek vrstice se premaknemo s tipko home, na konec s tipko end. Na prejšnjo stran se pomaknemo s tipko pg up, na naslednjo stran se pomaknemo s tipko pg dn. Če hočemo besede, po katerih se premikamo, še označiti, kombinaciji tipk ctrl+puščica desno oziroma levo dodamo še shift, torej ctrl+puščica desno oziroma levo+shift.

 

Tipka ctrl se v Wordu uporablja tudi pri zelo priljubljenih ukazih: reži, kopiraj, prilepi.

Ctrl+x (črka x ima obliko škarjic) = reži

Ctrl+c (c kot angleško copy) = kopiraj

Ctrl+V (črka v ima obliko tube lepila)

Če pa se pri ukazih zmotimo, lahko uporabimo kombinacijo tipk ctrl+z oziroma razveljavi.

Ena najbolj varovanih skrivnosti tipkovnice je kombinacija tipk shift+F3, ki je ne omenjajo niti na Microsoftovi strani za podporo uporabnikom. Če besedo označite in pritisnete shift+F3, se male tiskane črke spremenijo v velike ali obratno oziroma dobi vsaka beseda v označenem besedilu veliko začetnico.

Tipka F3 je zelo koristna tudi pri brskanju po internetu. V programu Internet Explorer ali Mozillia se po pritisku na tipko F3 odpre posebno okence, kamor lahko vpišete iskalni pojem. Ko je iskalni pojem vpisan in pritisnete enter, se na odprti internetni strani beseda, ki ustreza iskalnemu pojmu, zeleno obarva.

Tistim, ki se učijo nemščine oziroma tipkajo besedila v nemščini, bodo pomagale tudi naslednje informacije:

Alt gr+ć=ß

Alt gr, ?, (o/a/u) = ö, ä, ü

Tipkovnica je nepogrešljiva komponenta vsakega računalnika in dediščina, ki jo je računalnik podedoval po pisalnih strojih. Prvi računalniki so bili namenjeni predvsem računskim operacijam. Dandanes pa je osebni računalnik, ki je povezan s spletom, pomemben sporočilni medij. Hitreje ko tipkamo, glasnejši smo v virtualnem svetu.

Viri:

http://files.gsobar.uni.cc/GRADIVA_informatika_omrezja_baze/colos/informatika/INFORMATIKA/Podatki_in_informacije/Desetprstno_tipkanje/desetprstnoTipkanje.htm (23. 4. 2010)

http://www.rimskacesta.org/test-hitrosti-tipkanja/ (23. 4. 2010)

http://www.planet-lepote.com/forum/viewtopic.php?t=23338 (23. 4. 2010)

http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows-vista/Using-your-keyboard#section_7 (23. 4. 2010)

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko