Učenje

  • mandarine

Na to je pa alergičen!

Andreja Stajnko | 21.2.2009 | Komentarji 0

Ko sem bil še osnovnošolka, je moja pot iz šole vodila najprej k babici, kjer me je vsak dan čakalo kosilo in moj pes. Torba je pristala v nekem kotu predsobe, obraz in roke pa v kožuhu mojega ali kar našega hišnega ljubljenčka. Mene je igranje s kepo prašne dlake pomirjalo in sproščalo, nekateri otroci pa bi ob tem takoj začeli kihati, hropsti, morda bi jim začele zatekati ustnice in sklepi, lahko bi začutili srbečico, dobili izpuščaje, glavobol, občutili bi slabost, v zelo hudih primerih bi prišlo do prekomernega potenja, občutka zmede, ali pa celo do bolečin v prsih, kar so simptomi, ki spremljajo anafilaktični šok.

Simptome astme ali alergij kaže dandanes 10% otrok, eden od sedmih oboleva za astmo, število primerov alergij pri odraslih pa se je v zadnjih 15 - 20 letih podvojilo. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja naj bi se število otrok z alergijo na arašide v Veliki Britaniji potrojilo. Med najbolj pogoste alergene spadajo cvetni prah, spore plesni, pršice, živalski izločki, hrana, piki žuželk, nekatere rastline in lateks. Čeprav člani iste družine pogosto trpijo za isto alergijo, imajo svojo vlogo pri nastanku alergije tudi dejavniki, ki niso povezani z dednostjo. Dojenčki, ki so jih matere dojile, naj bi na primer imeli manj možnosti, da bodo kasneje trpeli za alergijami.

Najpogostejše so alergije na oreške, kravje mleko, jajca, sojo, pšenico, ribe in lupinarje ali mehkužce. V mnogih primerih alergije na kravje mleko, jajca, pšenico in sojo pri majhnih otrocih z odraščanjem izzvenijo, medtem ko se je alergij na oreške, ribe in lupinarje težje oziroma nemogoče znebiti.

Velikokrat ljudje napačno interpretirajo intoleranco na določeno vrsto hrane kot alergijo na to živilo. Alergija je odziv imunskega sistema na telesu tujo beljakovino. Zaužitje določene vrste sladkorja oziroma maščobe ne more povzročiti alergijske reakcije. Simptomi intolerance na laktozo oziroma mlečni sladkor lahko povzročijo neprijetne simptome podobne alergijskim reakcijam, na primer napenjanje, krče, slabost in drisko, vendar pa zaužitje mleka pri ljudeh z laktozno intoleranco ne bo vodilo do anafilaktičnega šoka.

Hrana lahko sproži alergično reakcijo, ne da bi jo zaužili. Če je hrani izpostavljena samo koža, na primer pri pripravi hrane za druge, se lahko pojavijo izpuščaji. Hujše reakcije lahko nastopijo, če delci hrane vstopijo v telo skozi rano na koži, ustnicah ali očesu. Delce hrane z beljakovinami lahko tudi vdihnemo, zato se ljudem, ki imajo hudo alergijo na ribe oziroma lupinarje odsvetuje sprehajanje po ribji tržnici. Nekatere letalske družbe med poleti potnikom delijo prigrizke z oreški, majhni delci teh prigrizkov včasih ostanejo na pladnju in drugih površinah blizu sedeža. Potniki, ki jih to upravičeno skrbi, naj na letalo vzamejo vlažilne robčke in površine obrišejo. Alergeni se lahko pojavijo tudi v zdravilih in izdelkih za nego telesa, eden takšnih je sezamovo olje, kot sestavino ga ponavadi navajajo pod latinskim imenom sesamom indicum. Ljudje, ki trpijo za različnimi alergijami, naj se pred jemanjem novih zdravil posvetujejo tudi s farmacevtom v lekarni. Priprava Cepiva MMR oziroma cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam lahko temelji na uporabi jajc. Pri otroku, ki trpi za hudo alergijo na jajca, se je pred cepljenjem dobro posvetovati s pediatrom. Delce lupinarjev lahko vsebujejo nekatera zdravila proti artritisu in kreme za obraz, pa tudi prehrambeni dodatki s kalcijem.

Še vedno ni čisto jasno, zakaj nekateri ljudje trpijo za alergijami. Zdravila, kot so dekongestanti, antihistaminiki in kortikosteroidi lahko le olajšajo njihove simptome. Tistim pa, ki so že preživeli anafilaktični šok, se priporoča, naj imajo s sabo vedno injekcijo epinefrina oziroma adrenalina, ki naj jo uporabijo, če čutijo bližajoči se anafilaktični šok. Če simptomov alergije ni mogoče nadzorovati z izogibanjem alergenov, zdravili in ostalimi ukrepi, lahko zdravnik predlaga imunoterapijo. Pri imunoterapiji prejme pacient v določenih časovnih intervalih več injekcij s šibko raztopino alergena, prvi učinki terapije se v večini primerov pojavijo komaj po šestih mesecih, da se pacient znebi vseh simptomov alergije, pa ponavadi traja od tri do pet let.

Število ljudi, ki imajo težave zaradi alergij, narašča. Živeti z alergijo ni vedno prijetno, je pa mogoče. Predvsem na spletu je mogoče pridobiti veliko različnih informacij, od receptov, ki ne vsebujejo določene vrste živil, do različnih izkušenj z uporabo nekaterih zdravil. Dostikrat pa forumi na temo alergij ne nudijo le strokovne in malo manj strokovne podpore, ampak tudi in predvsem sočutje, čustveno oporo in spodbudo njihovim članom.

 

 
 

 KRUH BREZ PŠENICE, JAJC IN MLEKA:

2 ½ skodelice polnozrnate ržene moke

2 čajni žlici pecilnega praška

1 čajna žlica soli

½ skodelice rozin ali sesekljanih fig

½ čajne žlice sode bikarbone

1 ½ skodelice tople vode

¼ skodelice melase

2 jedilni žlici olja ali stopljenega masla

 

Moki v skledi dodaj pecilni prašek in sol. Primešaj rozine oz. fige. Dodaj sodo bikarbono, toplo vodo, melaso in olje. Mešaj, dokle niso suhe sestavine navlažene, po potrebi dodaj še malo tekočih sestavin. V namaščenem pekaču peci 45 do 50 min na 180°C.

 

 Vir:

http://www.cooks.com/rec/doc/0,164,151172-246195,00.html (10. 11. 2008)

http://www.cooks.com/rec/doc/0,164,151172-246195,00.html (10. 11. 2008)

 

 Viri:

http://www.umanotera.org/index.php?node=95 (10. 11. 2008)

http://www.cooks.com/rec/doc/0,164,151172-246195,00.html (10. 11. 2008)

http://www.cs.unc.edu/~kupstas/FAQ_recipes.html#Blueberry (10. 11. 2008)

http://www.allergyblock.com.au/recipes/garlic-cauliflower.asp (10. 11. 2008)

http://www.anaphylaxis.org.uk/information/common_food_allergens.html (10. 11. 2008)

http://www.healthscout.com/ency/68/98/main.html (10. 11. 2008)

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko