Učenje

  • vrtnica_1

Hči se zna umiriti (3)

Jani Urbanc | 12.7.2009 | Komentarji 0

Tudi sposobnost, da se znaš umiriti pred neko bližajočo preizkušnjo, je mogoče enostavno pridobiti. Postopek je podoben kot pri samozaupanju. Preberi, prosim, tale navodila in me vprašaj, če ti kaj ne bo jasno.

 

1. Najprej se povežem z občutkom umirjenosti. Da si olajšam ta prvi korak, poiščem mirno okolje in si vzamem čas za dihanje. Ko začutim, da je občutek umirjenosti zares prisoten, izgovorim čarobni stavek: »Umirjena sem.« Medtem ko to izgovarjam, mislim na prihajajoči test, si predstavljam prostor, stvari v njem, čas dogajanja in osebe, ki bodo tam.

 

2. Za obnovitev živčne povezave se ponovno povežem z občutkom umirjenosti. V trenutku, ko je občutek umirjenosti zares prisoten v meni, si v mislih izrišem sliko, ki mi predstavlja umirjenost (jezero, jaso v gozdu, podeželje, otoček na morju, sončni zahod itd.). Ko v svoje misli vrisujem to sliko, razmišljam o prostoru, času in osebah, povezanih s pričakovanim testom ali ustnim izpraševanjem oz. izpitom.

 

3. V tretjem koraku zamenjam čarobni stavek »Umirjena sem«, podobo učilnice z učiteljem in sošolci pa povežem z gesto oziroma kretnjo. Katera gesta prinese umirjenost? Nedvomno je to globok vdih skozi nos in počasen izdih skozi usta. Medtem ko tako diham, mislim na prihajajoči test, na prostor, kjer bo, na čas in na osebe, ki bodo tam.

 

S tem je ustvarjena močna povezava znotraj tvojega živčnega sistema (nevropovezava), med notranjim stanjem umirjenosti in pričakovanim testom. Že kratek priklic in oživitev predstave o tem testu zadostuje, da se povežeš z občutjem umirjenosti.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko