Učenje

  • vrtnica_2

Znam se skoncentrirati (4)

Jani Urbanc | 16.7.2009 | Komentarji 0

Kaj to pomeni, da se skoncentriramo oziroma osredotočimo? To pomeni, da v sebi dosežemo notranje stanje, ko se vse naše zmožnosti ter mentalni in telesni viri, vsa naša pozornost usmerijo v eno samo stvar, na en predmet, na eno misel, na en objekt. Učinek koncentracije pri testu je neverjetno velik. Oseba, ki je resnično globoko osredotočena v notranjost same sebe, izgleda, kot bi bila v transu ali hipnotizirana.

 

V stanju budnosti je leva polovica možganov tista, ki ukazuje. To je logični, racionalni, razumski del. Ta del je izjemno uporaben za poudarjanje posameznih podrobnosti in za reševanje problemov na logičen način. Vključuje pa zelo malo ustvarjalnosti in intuicije, zato učenca zadržuje in omejuje znotraj racionalnega. Ni prostora za sanje.

 

Ko ste v stanju skrajne koncentracije, ko je tvoj duh osredotočen na eno samo točko, se leva polovica tvojih možganov odklopi in aktivira se desna polovica. Tako se sprosti intuitivni, ustvarjalni in globalni del. Prestavijo se racionalne meje in odprejo se vrata sanjam. Pravilno odgovarjanje na vprašanja je tesno povezano s sposobnostjo, da tik pred odgovarjanjem znaš zapreti omejeno, racionalno, levo možgansko polovico in aktivirati ustvarjalno moč desne polovice. Med izpraševanjem se vse to dogaja zaradi koncentracije. Osredotočanje je ključ do desne polovice možganov.

Da se osredotočim za test, ki je pred menoj, moram iti čez podoben proces kot pri gradnji samozaupanja in umirjanja.

 

1. V prvem koraku se povežem s stanjem osredotočenosti, torej zberem vso svojo pozornost v eno samo točko. Ko pridobim močan občutek osredotočenosti, izgovorim čarobni stavek: »Osredotočena sem« (ali Zbrana sem, Skoncentrirana sem). Medtem ko to izgovarjam, razmišljam o pričakovanem testu, o kraju, času in tam prisotnih osebah.

 

2. Zdaj povežem občutek osredotočenosti z neko podobo, ki se s svojim motivom navezuje na osredotočenost (na primer oko, laserski žarek, tarča, pogled skozi daljnogled itd.). Medtem ko si v glavi predstavljam (vizualiziram) to sliko, razmišljam o svojem naslednjem testu, o kraju, času in osebah.

 

3. V tretjem koraku povežem stanje osredotočenosti z določeno kretnjo. Lahko na primer usmerim pozornost na prste svoje roke, samo nohte ali samo en prst ali pa stisnem skupaj palec in kazalec ene roke in medtem mislim na pričakovani test.

 

Tako torej povežem stanje svoje močne osredotočenosti z bližajočim testom. Od zdaj dalje mi že misel na prostor in datum prihodnjega testa ter na učitelja omogoči, da se pogreznem v stanje osredotočenosti, stisk palca in kazalca pa to stanje še okrepi.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko