Učenje

  • vrt3_0

Vrt v mesecu aprilu

Ventilator besed | 31.3.2017 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, imate radi delo na vrtu? Kako boste aprila skrbeli za vrt?

Sončni žarek nam pomlad oznanja,

v aprilskih dnevih greje hladno prst,

pusta zima se poslavlja,

in spet odpira se stotera brst.

(Dnevnik vrtnarjenja, Založba Mladinska knjiga, 1998)

Ko narcise odcvetejo, odstranimo cvetove, liste pa pustimo, da naravno odmrejo. Nekateri jih zaradi lepšega videza povezujejo v šope ali vozle.

Kako pa je s trato? Zemljišče pripravimo za sejanje semen.Če je mokro in blatno, odložimo to opravilo do konca meseca. Pograbimo in odstranimo večje kamne, manjše zaradi boljše odcednosti pustimo. Odstranimo ves trajni plevel. Z desko, ki jo položimo na v tla zabite kline, preverimo, ali so tla izravnana.

Kako pa je z vrtninami?

Pripravimo setveno gredo: prekopljemo tla, jih rahlo utrdimo in zravnamo. Sejemo brstični ohrovt. Pozneje ga presadimo na stalno mesto.

Kaj pa sadno drevje?

Obrežemo slive in renklode, takoj ko v njih požene drevesni sok. Obrezovanje med zimskim počitkom je nevarno zaradi okužbe z boleznijo.

Sadno drevje

Sadna drevesa in grme škropimo s pesticidi in insekticidi, preden se odprejo brsti ali ko odpadejo venčni listi. Tako se izognemo nevarnosti, da bi s škropivom škodili žuželkam opraševalk.

Kaj pomeni naravno vrtnarjenje?

Tako odrasle pikapolonice kot njihove ličinke se hranijo z listnimi ušmi. Tudi mrežekrilci so nevarni tej najpogostejši nadlogi. Zato te naravne čistilce vzpodbujamo in jih ne preganjamo z insekticidi.

(Dnevnik vrtnarjenja, Mladinska knjiga, 1998)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko