Učenje

  • zebra1

Kaj veste o chapmanovi zebri?

Ventilator besed | 10.3.2017 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, kaj veste o chapmanovi zebri? Je konjem podobna progasta žival. Živi v Afriki, v savanah južno od Sahare.Zebre v naravi živijo v velikih čredah. Njihove črede se mešajo s čredami drugih savanskih živali, recimo gnujev (vrsta antilop), v njihovi bližini pa pogosto živijo tudi noji. Tako skupno življenje je za vse živali koristno.


Ali ste vedeli...


Gnoji dobro vohajo, zebre dobro slišijo, noji pa odlično vidijo. Skupaj lahko veliko prej odkrijejo plenilce, predvsem leve in hijene.


Zebre praviloma povržejo enega samega mladiča, ki ob rojstvu tehta približno 30 kg in je rjavo-belo črtast. Šele sčasoma rjava barva potemni in postane črna ali temnorjava. Zebre živijo do 25 let. Zoologi ločijo tri vrste zeber - savansko, gorsko in grevyevo. Zebre v našem živalskem vrtu sodijo med savanske zeber,, in sicer v podvrsto chapmanovih zeber. Posamezne vrste in podvrste zeber so si zelo podobne in jih med seboj ločijo le strokovnjaki. Nekatere vrste zeber so v naravi močno ogrožene, južnoafriška pa je iztrebljena.


(Nikolaj Pečenko: Naš ZOO, vodnik po ljubljanskem živalskem vrtu, Modrijan, 2008)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko