Učenje

  • damjak

Kaj veste o damjeku?

Ventilator besed | 9.3.2017 | Komentarji 0

Ste vedeli, da je prvotno domovina damjeka ali jelena lopatarja so sredozemski predeli Evrope,

Mala Azija in severozahodna Afrika. V Sloveniji so lovci večkrat naseljevali damjake. Danes jih pri nas največ živi na območju od Velenja do Pohorja, v okolici Brežič in na Primorskem.

Damjek je na prvi pogled podoben malo manjšemu navadnemu jelenu in marsikdo teh dveh vrst ne loči. V živalksem vrtu si lahko natančno ogledate obe in videli boste, da so damjeki precej manjši, ločimo pa jih tudi po barvi in obliki rogovja. Damjeki so lahko zelo različnih barv, od skoraj belih do povsem črnih. damjeki precej manjši, ločimo pa jih lahko tudi po barvi in obliki rogovja.

Hranijo se predvsem s travo, jedo pa tudi listje in druge rastlinske dele. Parjenje poteka podobno kot pri jelenih, samice pa maja ali junija povržejo po enega mladiča.

Zoologi lolčijo dve podvrsti damjekov: evropskega, ki ga lahko vidimo v živalskem vrtu, in ki v naravi ni ogrožen, ter mezopotamskega, ki je v naravi že skoraj izumrl - živi le v posebnih predelih Irana - njegovo preživetje pa bo morda odvisno prav od vzreje v živalskih vrtovih.

(Nikolaj Pečenko: Naš Zoo, vodnik po živalskem vrtu, Modrijan, 2008)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko