Učenje

  • robbov

Ali ste vedeli?

Vladimira Rejc | 22.3.2017 | Komentarji 0

Robbov vodnjak je postal eden od simbolov Ljubljane. Znamenita baročna umetnina je sestavljena iz trilistne školjke, sredi katere stoji 10 metrov visok trikoten obelisk. Tega se tiščijo tri moške figure - tritoni, vsak z delfinom, ki simbolizirajo tri kranjske reke: Savo, Krko in Ljubljanico.

Pred mestno hišo je kopija vodnjaka, izvirnik stoji v steklenem delu Narodne galerije. Njegov avtor Francesco Robba ( 1698-1757) je eden od mojstrov, ki jih je Ljubljana privabila v svojo sredo. Kipar ji je zapustil vrsto del, ki veljajo za najlepše baročne umetnine ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi.

V Ljubljano je prišel iz Benetk, kjer se je rodil, najpozneje leta 1721, in to v delavnico kamnoseškega mojstra Luke Misleja ( 1670-1727), v kateri sta bila približno v istem času zaposlena še dva njegova rojaka, Angelo Pazzo in Jakob Contieri, oba iz Padove. Očitno se je hitro znašel, saj se je leta 1722 oženil z mojstrovo hčerjo in tako dobil pravico do meščanstva.

Pogodbo za izdelavo kamnitega vodnjaka pred mestno hišo je sklenil 4. julija 1743. V njej je bilo natančno določeno, kaj mora opraviti mojster in kaj magistrat. Robbi je bilo obljubljeno tudi mesto zunanjega svetnika, in res ga je dobil prej kot v mesecu dni...

(Darinka Kladnik: Ljubljana z nostalgijo, 77 zgodb o slavnih ljudeh, pomembnih dogodkih, skrivnostih, posebnostih mesta, Cankarjeva založba, 2009)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko